Amplasat în centrul municipiului Buzău, pe strada Unirii, nr. 163, Palatul Comunal este una dintre clădirile simbol ale oraşului. În prezent, edificiul găzduieşte Primăria şi Consiliul local.

palatul-comunal-din-buzau-judetul-buzau.jpg

Palatul Comunal a fost construit între anii 1899 şi 1903, la iniţiativa primarului de atunci, Nicu Constantinescu. Proiectul îi aparţine arhitectului Alexandru Săvulescu, de numele căruia se leagă şi Palatul Poştelor din Bucureşti, actualul Muzeu Naţional de Istorie a României.

fatada-de-la-palatul-comunal-din-buzau-judetul-buzau.jpg

Săvulescu a şi supravegheat lucrările la Palatul Comunal pentru o perioadă de timp, până în 1902, după care proiectul a fost condus de Kafşinski.

turnul-de-la-palatul-comunal-din-buzau-judetul-buzau.jpg

Ridicat în stil neoromânesc timpuriu, cu accente de Art Nouveau, Palatul Comunal cuprinde una dintre cele mai ample colonade din ţară, care, prin stilul său, sintetizează şi exprimă identitatea locală.

Frontoanele sunt decorate cu monograma „PC”, de la „Palatul Comunal”, înconjurată de o compoziţie cu struguri şi frunze de viţă-de-vie. Pentru construcţia zidurilor s-a folosit piatră de Ciuta şi din carierele din Dobrogea şi Câmpulung, iar coloanele au fost realizate din piatră de Carra.

acoperisul-de-la-palatul-comunal-din-buzau-judetul-buzau.jpg

Inaugurarea oficială a clădirii a avut loc la data de 16 decembrie 1903, în prezenţa regelui Carol I, a principelui Ferdinand, precum şi a altor personalităţi ale epocii, printre care Armand Călinescu, Tache Ionescu, Nicolae Iorga, Alexandru Marghiloman etc. Ceremonia de inaugurare a avut loc în sala de recepţii, decorată în stil veneţian.

balconul-de-la-palatul-comunal-din-buzau-judetul-buzau.jpg

De-a lungul timpului, aici, s-au ţinut şedinţe solemne de învestitură, concerte şi alte evenimente oficiale. În această sală, au fost expuse numeroase picturi aparţinând unor artişti plastici ca Alexandru Moscu, Ignat Bednarik şi Petre Bulgăraş.

intrarea-in-palatul-comunal-din-buzau-judetul-buzau.jpg

În timpul războiului, acestea au fost adăpostite la primăria unei comune învecinate, însă doar puţine au fost recuperate ulterior. Al Doilea Război Mondial a afectat puternic Palatul Comunal, acesta fiind bombardat la 8 august 1944 şi incendiat în noaptea de 27-28 a aceleiaşi luni.

palatul-comunal-din-buzau.jpg

Detaliile interioare, inclusiv candelabrele masive și picturile murale, reflectă importanța și prestigiul Palatului în comunitatea locală.

fereastra-de-la-palatul-comunal-din-buzau-judetul-buzau.jpg

Un mic muzeu în cadrul Palatului expune documente, fotografii și artefacte care ilustrează evoluția Buzăului de-a lungul secolelor.

detalii-acoperis-palatul-comunal-din-buzau-judetul-buzau.jpg

În spatele Palatului, un parc mic, îngrijit, oferă un spațiu de relaxare pentru angajații primăriei și vizitatori.

turn-cu-ceasuri-palatul-comunal-din-buzau-judetul-buzau.jpg

În fiecare an, Palatul Comunal devine gazda pentru diverse ceremonii culturale și festivaluri, celebrând tradiția și modernitatea.

imagine-cu-palatul-comunal-din-buzau-judetul-buzau.jpg

Vizitele ghidate ale Palatului oferă acces la anumite zone care nu sunt în mod normal deschise publicului, dezvăluind secretele administratiei locale.

poza-cu-palatul-comunal-din-buzau-judetul-buzau.jpg
vedere-cu-palatul-comunal-din-buzau-judetul-buzau.jpg
prim-plan-cu-palatul-comunal-din-buzau-judetul-buzau.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.