Palatul de vara din Beijing, China, este un simbol magnific al unei civilizatii cu un trecut istoric deosebit. Palatul de vara este reprezentant al filosofiei si al stilului chinezesc in materie de gradini, care a jucat un rol important in ceea ce priveste dezvoltarea acestei culturi in zona rasariteana. In timpul domniei imparatilor Kangxi si Qianlong din Dinastia Qing, dintre anii 1663 si 1795, au fost create cateva gradini imperiale imprejurul orasului Beijing. Intre anii 1750 si 1764, Imparatul Qianlong a creat ultima gradina imperiala care s-a numit Palatul de vara.
Palatul de vara din Beijing, China, se mai numeste si Gradina Valurilor Limpezi. Aceasta gradina a fost creata pe Dealul Longevitatii, langa ea aflandu-se Lacul Kunming. Lacul Kunming fusese folosit drept sursa de apa pentru oras si pentru irigatii timp de 3500 de ani. In 1291 acesta a fost transformat in rezervor pentru capitala Dinastiei Yuan, Yuan Dadu, de catre un om de stiinta faimos in acea vreme, pe nume Guo Shoujing. Cand Imparatul Qianlong a creat Palatul de vara din Beijing, China, acesta a extins zona lacului si a adus anumite imbunatatiri peisajului.
Aceasta gradina avea sa fie gradina imperiala a sa si a succesorilor sai: Daoguang, Jiaqing si Xianfeng. In Cel de-al Doilea Razboi al Opiumului, intre anii 1856 si 1860, gradina si cladirile sale au fost distruse de fortele aliate. Intre anii 1886 si 1895, Imparatul Guangxu a reconstruit gradina si a redenumit-o Palatul de vara, aceasta urmand a fi folosita de Imparateasa Dowager Cixi. In anul 1900, Palatul de vara din Beijing, China, a avut din nou de suferit in timpul Revoltei Boxerilor, fiind apoi reconstruita 2 ani mai tarziu. In 1924, aceasta gradina a devenit parc public.
Palatul de vara din Beijing, China, ocupa o suprafata de 2,97 kilometri patrati, 3 sferturi din aceasta fiind acoperite cu apa. Cadrul principal al gradinii este alcatuit din Dealul Longevitatii si Lacul Kunming, care sunt complimentate de elemente create de mana omului. Aceasta gradina a fost realizata la o scara monumentala, pentru a corespunde rolului sau de gradina imperiala. Palatul de vara se imparte in 3 zone, fiecare avand propria functie, si anume: resedinta, zona pentru activitati politice si administrative si zona pentru amuzament si plimbari. In zona pentru activitati politice se ajunge prin Poarta de Est a Palatului.
Cea mai importanta cladire de aici este reprezentata de Sala Bunavointei si a Longevitatii, o structura impozanta care are propria curte si gradina. Aceasta zona este conectata in mod direct la zona rezidentiala, care este alcatuita din 3 complexuri de cladiri. Sala Fericirii si a Longevitatii ii apartinea Imparatesei Dowager Cixi, Sala Valurilor din Jad era ocupata de Guanxu si imparateasa lui, iar Sala Yiyun adapostea concubinele sale. Aceste cladiri sunt construite in asa fel incat toate au o priveliste superba asupra lacului si sunt conectate intre ele prin coridoare cu acoperis.
Cladirile resedintelor comunica cu Marea Scena in partea de est si cu Coridorul Lung din vest, care masoara 728 de metri si pe peretii caruia se gasesc peste 10 000 de tablouri. In fata Salii Fericirii si a Longevitatii se afla un debarcader din lemn, care ofera membrilor familiei imperiale acces pe calea apei la apartamentele lor. Restul spatiului ocupat de Palatul de vara, in jur de 90 % din total, este destinat agrementului si plimbarilor relaxante. Zona mai abrupta care se afla in nordul Dealului Longevitatii este o zona linistita, care este traversata de un izvor unduind usor la vale.
Exista multe sali si pavilioane dispuse in cadrul general oferit de lac si de dealurile joase din jurul lor. Turnul Aromelor al lui Buddha reprezinta centrul structurilor din partea sudica a Dealului Longevitatii. Acest turn are forma octogonala si consta in 3 etaje, in total avand inaltimea de 41 de metri. Turnul este sustinut de 8 piloni masivi, iar pe acoperisul sau se afla placi de gresie. La est de acest turn se afla o structura Buddhista, numita Arhiva Rotativa, iar in aceasta structura se gaseste un stalp pe care este sculptata povestea crearii gradinii. In vest se afla Pavilionul Wu Fang si Pavilionul Baoyun din Bronz. Intre Turnul Aromelor si lac se afla un complex numit Sala care Risipeste Norii. In aceasta gradina se mai gasesc 6 poduri care sunt esentiale din punct de vedere estetic pentru intregul peisaj de ansamblu.
Astazi Palatul de vara din Beijing, China, arata aproximativ ca in 1903, cand a fost reconstruit dupa Revolta Boxerilor. In 1911, dupa succesul Revolutiei Republicane, gradina a fost deschisa publicului. In 1990, Palatul de vara din Beijing, China, a fost pus pe lista Centrelor Patrimoniului Mondial al UNESCO. Dupa Marele Zid Chinezesc si Orasul Interzis, Palatul de vara este urmatoarea locatie turistica ce nu trebuie ratata sub nicio forma, aceasta gradina fiind numita „gradina gradinilor” pe buna dreptate.