Palatul Potala din Tibet, China a fost construit in secolul 7 de catre Regele Zhanpu. Acea structura a ars mai tarziu, intr-un razboi, si a fost reconstruita in secolul 17 de catre Lozang Gyatso, al cincilea Dalai Lama. In 164, dupa multiple reparatii si expansiuni, Palatul Potala din Tibet, China, a ajuns la dimensiunea de astazi. Dalai Lama si guvernul sau s-au mutat la palat in 1649.

Palatul Potala din Tibet1

Acest complex arhitectural este considerat un model al arhitecturii tibetane. Palatul se inalta pe Dealul Rosu din Lhasa, capitala Tibetului, la 3700 de metri deasupra nivelului marii. Palatul masoara 400 de metri de la est la vest si 350 de metri de la nord la sud. Inaltimea sa este de 119 metri, acesta avand 13 etaje. Zidurile au grosimea de 5 metri la baza, si 3 metri pe masura ce urca mai sus. Palatul Potala din Tibet, China, este faimos pentru valoarea istorica si pentru comorile care au fost tinute aici de-a lungul vremii. Complexul este impartit in 2 zone, Palatul Alb si Palatul rosu, iar inainte de aparitia zgarie-norilor, acesta era una din cele mai inalte cladiri din lume.

Palatul Alb care cuprinde sali, temple si curti, reprezinta resedinta lui Dalai Lama. In Palatul Rosu se gasesc camere in care este venerat Buddha si camere in care sunt pastrate cele 8 racle in care se afla ramasitele venerabililor Dalai Lama, de la al cincilea pana la al 13-lea. Toate raclele sunt poleite cu aur. Cea mai magnifica dintre racle este cea care ii apartine celui de-al 5-lea Dalai Lama. In Palatul Rosu se mai gasesc de asemenea numeroase sculpturi, scripturi, picturi murale si alte relicve culturale de valoare.

Palatul Potala din Tibet11

Sala principala din Palatul Rosu este compusa din 4 capele mari care arata gloria si puterea constructorului sau Dalai Lama al 5-lea. Sala este faimoasa pentru picturile murale care infatiseaza evenimente din viata celui de-al 5-lea Dalai Lama. La nord de Palatul Rosu se afla cel mai sacru altar din Palatul Potala din Tibet, China. Deasupra usii se poate vedea o inscriptie in culorile albastru si auriu, realizata de Imparatul Tongzhi al Chinei in secolul 19. In altar se gaseste o statuie antica mica, incrustata cu pietre pretioase, ce-l infatiseaza pe Avalokiteshvara si 2 dintre insotitorii sai.

Capela din vest contine 5 din cele 8 racle poleite cu aur. Racla centrala masoara 14,85 metri inaltime si contine ramasitele celui de-al 5-lea Dalai Lama. Racla este realizata din lemn de santal, iar la poleirea sa au fost folosite 3.727 de kilograme de aur. Aceasta mai este decorata cu 18.680 de perle si alte pietre semipretioase. Racla celui de-al 13-lea Dalai Lama are 22 de metri inaltime, iar prima si ultima racla contin scripturi importante.

Citește și:  Observatory Museum: Obiective turistice Africa de Sud - Grahamstown

Palatul Potala din Tibet111

Camerele de locuit si birourile regentilor se afla la etajele 5 si 6. Deoarece soarele lumineaza camerele de la ultimul etaj tot timpul anului, aici a trait, lucrat si studiat Dalai Lama. Mobilierul este somptuos si comfortabil, pe masura demnitatii lui Dalai Lama. De la balcon se poate vedea o priveliste minunata a orasului Lhasa.

In Palatul Potala din Tibet, China, se afla numeroase obiecte din fier, bronz, aur si argint, ca de exemplu arme din Regatul Tubo, si picturi in culori vii care infatiseaza diverse teme din istorie, medicina, arhitectura si Buddhism. In palat se mai afla si obiecte de sacrificiu, precum si documente oficiale primite de Dalai Lama si obiecte din piele, textile, portelan, pietre sculptate etc.

Palatul Potala din Tibet1111

In 1959, in timpul revoltei tibetanilor fata de chinezi Palatul Potala din Tibet, China, a fost putin deteriorat. De asemenea, palatul a avut de suferit in timpul Revolutiei Culturale din 1966, timp in care peste 100.000 de volume de scripturi, documente istorice si opera de arta cu fost distruse sau furate. In 1934, a fost construit palatul pentru cel de-al 13-lea Dalai Lama, constructie care a durat 3 ani. Aceasta a fost ultima constructie a Palatului Potala. Palatul are inaltimea de 14 metri, cu doar 0.86 metri mai putin decat palatul celui de-al 5-lea Dalai Lama. Inauntrul palatului se afla picturi murale care infatiseaza biografia celui de-al 13-lea Dalai Lama si alte scene.

In 1994, Palatul Potala din Tibet, China, a ajuns pe lista Centrelor din Patrimoniul Mondial al UNESCO. Modernizarea rapida a complexului i-a ingrijorat pe cei de la UNESCO, care au fost de parere ca cladirile moderne construite in imediata apropiere a palatului ii afectau acestuia atmosfera unica. Guvernul Chinei a dat atunci dispozitia sa nu mai fie construita nici-o cladire mai inalta de 21 de metri in zona.

Palatul Potala din Tibet11111

Palatul Potala din Tibet, China, a fost resedinta principala a venerabililor Dalai Lama, pana cand cel de-al 14-lea Dalai Lama s-a refugiat in India, la Dharamsala, dupa invazia chinezilor din 1959. Astazi, Palatul Potala a fost transformat in muzeu de catre chinezi. De la 1 mai 2003, numarul vizitatorilor a fost restrictionat la maxim 1600 pe zi, iar timpul in care palatul poate fi vizitat a fost redus la 6 ore, pentru a se evita aglomerarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.