Imparatul Maximilian II a cumparat in anul 1569 domeniul de Katerburg (palatul s-a numit asa pana in 1642). Dupa mai multe distrugeri, Imparatul Mathias a inceput constructia in anul 1612, dandu-i si denumirea de Palatul Schonbrunn. In 1696, la dorinta lui Joseph I, este construita o resedinta de vara, dupa planurile arhitectului Johann Bernhard Fischer von Erlach. In 1742, incep lucrarile de amenajare, la dorinta Imparatesei Maria Tereza, palatul ajungand la forma actuala. In 1945 au loc alte lucrari de renovare, dupa distrugerile din cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Sconbrunn1

Palatul Schonbrunn are in interior cca. 1442 de camere, iar in exterior gradinile Palatului, o gradina botanica, o gradina zoologica, si alte frumoase monumente. Scara Albastra (la intrarea in Palatul Schonbrunn) – in acest loc, in anul 1700 se afla inca sala de mese a Imparatului Iosif I. Intre anii 1743-1749, arhitectul Pacassi a modificat acest lucru. Se pastreaza gravurile de marmura de la usi si tavanul cu o frumoasa fresca (a eroului din razboi – Iosif I – pictata de venetianul Sebastino Ricci).

Camera de garda (in culori albe si aurii) – garzile personale de corp supravegheaza intrarea in apartamentul Imparatului. Aici sunt cateva tablouri printre care si doua portrete ale copiilor Imparatesei Maria Tereza. Anticamera Imparatului (camera de biliard) – era sala de asteptare, inaintea audientelor private cu Imparatul Franz Iosif I. Masa de biliard este in stil Biedermeier si a apartinut bunicului sau. Una din picturile de aici il infatiseaza pe Imparat insotit de arhiduce si Statul Major General, la un banchet, in onoarea garnizoanei vieneze (realizare a pictorul Fritz l’Allemande). O alta pictura (de Martin von Maytens), surprinde pe Maria Tereza, printul Charles de Lorraine si maresalul Daun in anul 1758.

Sconbrunn11

Camera de lucru a Imparatului Franz Iosif I – aici se afla tablourile care o redau pe ,,Imparateasa Elisabeth” si pe ,,Printul mostenitor Rudolf calare pe cal”, ,,Imparateasa Elisabeth in 1863” (de Franz Russ), ,, Franz Iosif I in cabinetul de lucru” (de Franz von Matsch) si ,,Imparatul Franz Iosif I la 33 de ani” (realizat de Franz Russ). De asemenea sunt prezente doua statuete in miniatura, ale lui Franz Joseph I si a reginei Elisabeth, iar pe masuta, un vas chinezesc acoperit. Dormitorul Imparatului Franz Iosif I – pe un scrin se afla un ceas din 1795, pe peretele din stanga un tablou cu printul mostenitor Rudolf (realizat de Raab), pe o masuta este o statueta a Imparatesei Elisabeth pe cal, iar peretii cu picturi – ,,Fecioara Maria si pruncul Isus”, ,,Imparatul Franz Iosif I pe patul de moarte” si ,, A 60-a aniversare a domniei lui Franz Iosif I”, realizate de Franz von Matsch.

Dormitorul comun al Imparatului Franz Iosif I si al Imparatesei Elisabeth – peretii camerei au panouri acoperite cu matase albastra de Lyon (1854), draperiile sunt asortate cu mobilierul din lemn de palisandru. In dreapta, este tabloul ,,Marie-Anne” sora Mariei-Tereza (realizat de Martin van Meytens). In fata patului se afla un pendul din lemn de palisandru, ornat cu bronz, doua tablouri reprezentand ,,Sfanta Fecioara cu pruncul” unul realizat de Carlo Dolci si al doilea de Guido Reni.

Sconbrunn111

Salonul Imparatesei Elisabeth – panourile (care acopera peretii) sunt tapitate cu brocart, si lambriurile ce le inconjoara, sunt albe cu ornamente aurite. La dreapta, pe o masa din marmura se afla un vas chinezesc policromat (din sec. al XIX-lea), transformat in lampa (cu un abajur din matase). In salon sunt cateva tablouri: ,,Marie Antoinette”, ,,Arhiducesa Marienne” ,,Imparatul Iosif I, copil” ,,Arhiducesa Marie-Christine”, ,,Arhiducesa Elisabeth, copil”, un tablou (pastel) in care apar copiii Imparatesei Maria-Tereza (realizat de Jean Etienne Liotard).

Camera Mariei Antoinette – de remarcat dulapurile realizate din lemn pretios, finisate cu garnituri din bronz, sau aurite. Aici se afla o serie de tablouri: ,,Marie-Josephine”, ,,Arhiducesa Marie-Antoinette”, ,,Arhiducesa Marie-Anne”, ,,Imparatul Leopold II”, ,,Imparatul Iosif II”. Camera copiilor – initial era un cabinet de intalniri pentru femei (din timpul Marie-Antoinette), canapeaua si scaunele sunt tapitate cu damasc albastru. Pe masa se afla un vas chinezesc (din sec. al XIX-lea), transformat intr-o lampa cu abajur galben. Aici sunt portretele celor sase fiice ale Mariei Tereza.

Sconbrunn1111

Salonul de mese a Imparatesei Maria Tereza – peretii cu lambriuri albe, ornate cu gratioase forme aurite. Sunt 26 de medalioane, cu flori brodate pe matase galbena, inconjurate de rame aurite (realizate de Marie-Antoinette si fiicele sale), si doua vase din portelan (din secolul al XIX-lea). Salonul Galben – cu ornamentele (in relief) aurite pe lambriuri albe si plafonul cu ghirlande aurite. Scaunele sunt tapitate cu matase galbena, dulapurile sunt lacuite si ornate cu motive chinezesti, un dulap in stil baroc avand deasupra un orologiu regal din Paris (din bronz aurit si marmura alba, care indica data, ziua si luna, cu o statueta – calul lui Napoleon in miniatura).

Salonul Oglinzilor – aici Imparateasa Maria-Tereza isi certa ministrii. Oglinzile de cristal dau un caracter solemn salii, completat de zece scaune tapitate in rosu. Tot aici sunt doua vase chinezesti in alb si albastru (din sec al XIX-lea), un camin pe care se afla un ceas din bronz ornat cu o mica statueta (o femeie tinand in mana o lira), si un portret al Fecioarei Maria. Aici a fost primul concert al lui Mozart (in 1762). Camera Rosa – numita dupa pictorul Joseph Rosa, care a realizat tablourile de pe pereti cu peisaje din Elvetia si Nordul Italiei. Aici se afla o masuta cu un ceas ornat cu figurine aurite, pe perete un tablou cu Imparateasa Maria-Tereza si doua vase orientale (pictate in albastru si alb, din sec. al XIX-lea).

Sconbrunn11111

Marea Galerie – aici aveau loc receptii si baluri. Are oglinzi de cristal, candelabre mici, iar de plafon sunt agatate doua candelabre mari, aurite, cu cate 72 de lumini. Frescele imense de pe plafon sunt realizate in anii 1760 si 1761, de Gregorio Guglielmi. Mica Galerie – aici erau organizate mici dineuri, zile de nastere, zile onomastice. Plafonul are o fresca realizata de Guglielmi, galeria are doua busturi (din marmura de Carrara): al Mariei-Antoinette si al Mariei-Caroline, doua lustre mari si candelabre de perete, din lemn si placate cu aur. Cabinetul Chinezesc Rotund – este cabinetul privat al Imparatului Iosif I, care devine din anul 1760 cabinetul secret al Imparatesei Maria-Tereza. Peretii au panouri pictate cu peisaje din Extremul Orient si motive florale. In centru, o lustra realizata la Viena este suspendata de plafonul frumos decorat.

Cabinetul Chinezesc Oval (se aseamana cu cel rotund) – o masa chinezeasca, scaune tapitate, o consola in stil Rococo cu un ceas aurit, o oglinda de cristal, un vas din portelan de Arita (din sec. al XVIII-lea). Camera Caruselului – are peretii albi cu ornamente aurite. Aici se afla tablourile ,,Caruselul”, ,,Charles VI” (tatal Mariei-Tereza) si ,,Imparateasa Maria-Tereza” . Sala de Ceremonii – utilizata cu ocazia unor festivitati: sarbatorirea casatoriei, botezului si altele. Tablourile cu rame aurite prezinta scene de la nunta Imparatului. Camera Napoleon – intre 1805-1809, cand Palatul Schonbrunn era cartierul general al lui Napoleon, el se retragea in acesta camera. Apoi a locuit aici Ducele de Reichstadt – fiul sau. Tapiseriile de Bruxelles reprezinta scene din viata militara (dateaza din sec al XVIII-lea).

Sconbrunn111111

Camera Portelanurilor – este cabinetul de lucru al Imparatesei Maria-Tereza, peretii sunt ornati cu desene (din Extremul Orient), incadrate de rame si ghirlande din lemn, pictate in bleu si alb (imita portelanurile antice). Aici se afla un vas chinezesc decorat cu flori albe si bleu (din perioada lui Kang-His, 1622-1722). Lustra, candelabrele si ceasul sunt din portelan de Saxe (dateaza din 1812). Camera Milioanelor (este in stil Rococo) – utilizata in trecut pentru audiente. Desenele de pe pereti (cu rame aurite), sunt incadrate in lemn de trandafir oriental (Feketin sau Vicatin). Pe plafon o lustra cu decoratiuni, pe perete o oglinda de cristal, scaunele sunt tapitate in brocart de matase, bustul ,, Marie-Antoinette la 16 ani”, si un vas chinezasc (bogat decorat). Camera Goblenurilor – goblenuri dispuse pe lambriurile peretilor si tapiterii de Bruxelles (datand din sec. al XVIII-lea). Ornamentele de pe plafon sunt asortate cu cele de pe pereti.

Camera Memoriala (utilizata ca biblioteca) – peretii albi cu ornamente aurite pe fond albastru, scaunele sunt tapitate cu brocart gri, tablourile: ,,Imparatul Francois I” ,,,Epoca Imparatesei Maria-Tereza”, ,,Ducele de Reichstadt la cinci ani”, iar in mijloc masca mortuara a Ducelui de Reichstadt (decedat la Schonbrunn la 21 de ani). Camera Rosie (sala de lectura) – are peretii acoperiti cu damasc rosu si cateva tablouri: ,,Iosif II” si ,,Iosif I la 18 ani”, ,, Franz Iosif I purtand haine de cavaler – Toison d’or”. Dormitorul (camera in care s-a nascut Imparatului Iosif I) – patul si peretii sunt acoperiti de catifea rosie (decorata cu broderii). Pe pereti sunt trei tablouri: ,,Iosif I”, ,,Doamna in rochie albastra”si ,,Poet cu elevul sau”.

Sconbrunn1111111

Gradinile Sconbrunn – gradini baroce, cu alei largi, formand un labirint, dupa planurile lui Jean Trehet (1693), cu arbori si arbusti, straturi cu flori si pietris colorat – aranjate simetric in forme interesante. In 1753, Imparatul Franz Iosif I a inaugurat Gradina Botanica din partea de vest a parcului. In 1765, a fost amplasata Fantana Neptun si o serie de statui reprezentand personaje mitologice (realizate de sculptorul Johann Wilhelm Beyer). Intre 1880-1882 a fost construita o sera numita ,,Casa palmierilor”, iar in 1904 a fost ridicata ,,Casa ceasului solar” cu o mare colectie de plante exotice. Tot aici se afla ,,Ruinile Romane” (,,Ruinile din Cartagina” – sunt ruinele unui Templu din Roma Antica), si ,,La Gloriette” – un arc de triumf (flancat cu arcade, incoronat cu un vultur imperial), ce ofera o ampla priveliste asupra Palatul Schonbrunn.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.