Palatul Topkapi este una din cele mai importante si populare atractii din Istanbul si chiar din intreaga Turcie. A fost construit in anul 1459, de catre Mehmed al II-lea Fatih si, timp de 400 de ani, a fost resedinta sultanilor. A fost inaugurat ca muzeu in anul 1924.
Palatul este vazut drept simbolul Imperiului Otoman si se afla intre Marea Marmara si golful Cornul de Aur, oferind o priveliste superba asupra stramtorii Bosfor. Suprafata totala a edificiului este de circa 700.00 m² si a fost ridicat in doar sase ani. Numele sau se traduce prin “poarta cu turnuri” si a fost inspirat de poarta mare, pe care sultanul iesea cand se plimba cu corabia pe stramtoare. In acele vremuri, palatul avea dimensiunile unui oras – in interiorul zidurilor de 1.400 metri lungime se regaseau moschei, bai publice si chiar o gradina zoologica, unde erau tinute animalele primite cadou de Mehmed al II-lea.
Inca de la intrarea in Palatul Topkapi turistii raman impresionati de poarta imperiala. Aceasta a fost realizata in 1578, iar in secolul al XIX-lea a fost acoperita cu marmura. Partea superioara este decorata cu litere otomane si, imediat ce se inchide, vizitatorii au in fata un edificiu cu adevarat impresionant. Palatul este alcatuit din patru zone principale, la randul lor formate din mai multe cladiri de dimensiuni mai mici. In interiorul acestui edificiu se regasesc multe dintre cele mai de pret obiecte ale musulmanilor.
Cele patru zone ale Palatului Topkapi au fost amenajate in functie de importanta lor – ultima curte era folosita doar de sultan, in timp ce in celelalte aveau acces toti ceilalti. In prima curte se gaseste Biserica Hagia Eirene, care este inconjurata de fantani, care mai de care mai frumoase. Tot aici pot fi vizitate monetaria, Muzeul de Arheologie, regimentul de garda si Pavilionul de Gresie.
In a doua parte a palatului a fost amenajat, intr-o vreme, un parc in care locuiau impreuna gazele si pauni. Aici se afla si Turnul Justitiei, ridicat in 1530, care este cea mai inalta constructie a edificiului. De asemenea, incinta cuprinde si Consiliul Imperial sau Sala de consilii, in care reprezentantii statelor puteau organiza intalniri. Sultanul nu avea voie sa participe la acestea, insa le putea auzi daca statea in spatele unei ferestre. Tot aici se afla si trezoreria Colectiei de Arme Imperiale – multe dintre armele de aici au fost daruite de diverse natiuni, iar unele dintre ele dateaza din secolul al VII-lea.
A treia incinta a Palatului Topkapi contine cea mai mare moschee din cadrul edificiului, Moscheea Agas. Incinta este cunoscuta si sub numele de “Palatul Interior”, fiind locul in care sultanul putea fi gasit atunci cand nu era la haremul sau. Locul era folosit si atunci cand acesta trebuia sa aiba intalniri cu alti reprezentanti de stat, iar pentru a fi sigur ca secretele nu vor fi dezvaluite, sultanul era servit numai de personal mut si surd. Totodata, aici se afla Trezoreria Regala, care contine unele dintre cele mai frumoase si mai valoroase bijuterii, opera de arta, colectii de caligrafie sau obiecte ca medalii, felinare si sfesnice din aur, pumnale si altele.
Cea de-a patra incinta din Palatul Topkapi se mai numeste si “Canapeaua Regala”, iar aici se gasesc multe gradini, pavilioane si terase. Marele Kiosk este un obiectiv cautat, deoarece turistii pot admira Marea Marmamra. Acesta a fost construit in anul 1840, iar langa el se afla un restaurant la care au mancat personalitati ca Richard Nixon, regina Elizabeta a II-a, Mohamed Ali si altii.
De asemenea, in cadrul acestui edificiu pot fi vizitate si Camera tronului, Pavilionul Sfintei Mantii (in care profetul Muhammad a fost inmormantat), Sala Divan, Sala Armurii, Pavilionul Bagdad, Pavilionul Mecidiye sau grajdurile. Insa unul dintre cele mai populare parti ale Palatului Topkapi este haremul, a carui cladire combina elemente arhitecturale specifice secolelor XVI-XIX. Haremul este alcatuit din 300 de camere, care comunica printre ele cu ajutorul unor coridoare.
In camere locuiau mama sultanului (care conducea haremul si care avea la dispozitie 40 de camere), sotiile si amantele acestuia, dar si eunucii, care le supravegheau. Haremul era alcatuit si din noua bai, un spital, o spalatorie si doua moschei. Sultanul primea femeile in salonul din capatul haremului, in care exista o piscina si o fantana, iar decoratiile sunt din gresie turceasca.
Palatul Topkapi este un adevarat muzeu al Imperiului Otoman, iar in anul 1985 a fost inclus de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial. Accesul la el se face cu ajutorul tramvaielor sau autobuzelor si se plateste o taxa de intrare. Cei care vor sa viziteze si trezoreria regala si haremul trebuie sa mai scoata din buzunar cate o taxa. Muzeul este deschis de miercuri pana luni.