Locul pe care se afla astazi Palatul Westminster din Londra, Anglia, era cunoscut in Epoca Medievala sub numele de Thorney, insula maracinilor. Aceasta zona a fost aleasa pentru constructia palatului din mai multe motive, si anume: era suficient de departe de Londra, se afla in apropierea unui rau care putea fi folosit ca mijloc de transport, si se afla aproape de biserica fondata de Duhovnicul Edward. Inaintea palatului, Duhovnicul Eduward isi construise aici resedinta, pentru a fi mai aproape de biserica sa, palatul fiind construit pe baza acestei resedinte.

Palatul Westminster1

William I Cuceritorul a fost cel care a construit aici palatul, iar in timpul domniei fiului sau, William Rufus, au fost construite Sala Westminster si Sala cea Mare din nordul palatului, care inca mai rezista si astazi, dupa 900 de ani. La acea vreme Sala Westminster era cea mai mare din Europa si centrul ceremonial al Regatului Britanic. Palatul Westminster din Londra, Anglia, era resedinta principala a monarhilor din Evul Mediu, de aceea institutiile guvernamentale au fost adunate sub acoperisul sau. Consiliile Regale se adunau deseori in Sala Westminster, insa Parlamentul nu se intrunea aici in mod regulat.

Parlamentul de atunci a fost precursorul actualei Camere a Lorzilor. In Evul Mediu, nu era posibil intotdeauna ca toti membrii Parlamentului sa fie acomodati la Palatul Westminster din Londra, Anglia. Ceremonia de Deschidere a Conferintei avea loc in apartamentul privat al Regelui, numit “Camera Pictata”. Dupa ceremonie, lorzii se retrageau in Camera Alba pentru discutiile lor, insa acestia nu aveau o camera consacrata intalnirilor lor regulate.

Palatul Westminster11

Uneori dezbaterile lor aveau loc in Casa Capitolului din Sala de Mese a Abatiei Westminter Palatul Westminster din Londra, Anglia, a cazut victima a numeroase incendii, de aceea in 1512, dupa un incendiu devastator, Henry VIII a decis sa se mute in Palatul Whitehall. In 1550, Capela Sfantului Stefan a devenit prima resedinta permanenta a Camerei Comunelor. Celelalte camere, care fusesera eliberate de membrii familiei regale, au fost ocupate de membri ai Camerei Comunelor si ai Camerei Lorzilor. Astfel, Palatul Westminster din Londra, Anglia, s-a transformat din resedinta regala in cladire a Parlamentului.

Cea mai veche cladire a palatului este Sala Wesminster, ale carei ziduri au fost construite in anul 1097. Aceasta sala ocupa 1547 de metri patrati, fiind una din cele mai mari sali medievale din Europa. Initial acoperisul acestei sali era sustinut de 2 randuri de piloni, dar acoperisul din prezent a fost proiectat in timpul domniei lui Richard al 2-lea. In Epoca Medievala aceasta sala era considerata unul din centrele principale ale vietii londoneze. Aici erau gazduite instantele judecatoresti, unde au avut loc numeroase procese faimoase, printre care: procesul lui Thomas More, al lui Charles I, al lui Warren Hastings si procesul impotriva conspiratorilor participanti la Complotul Prafului de Pusca.

Palatul Westminster111

Tot in Sala Westminster aveau loc si banchetele in cinstea Incoronarilor. Astazi aceasta sala este folosita pentru ceremonii publice importante. Printre evenimentele recente care au fost sarbatorite in Sala Westminster au fost Jubileul de Argint al Reginei din 1977, deschiderea Conferintei Parlamentare a Comunitatii in 1986 si marcarea a 50 de ani de la sfarsitul Celui de-al Doilea Razboi Mondial in 1995. Celelalte cladiri medievale care apartin de palat nu sunt accesibile publicului.

In Palatul Westminster din Londra, Anglia, se gasesc numeroase opere de arta. Cele mai faimoase statui sunt statuile Churchill din bronz, ale lui Lloyd George si Atlee, si statuia din marmura a lui William Gladstone, lider al Partidului Liberal Britanic si fost Prim Ministru. Sir Charles Barry, arhitectul responsabil pentru reconstruirea Palatului Westminster la jumatatea secolului al 19-lea, este comemorat printr-o statuie uriasa din marmura, care se afla la capatul scarilor care duc spre etajul Comitetului. In palat se mai afla numeroase fresce si picturi murale si, de asemenea, o colectie impresionanta de picturi care infatiseaza persoane din istoria britanica, legate in special de Parlament. Majoritatea mobilierului si a decoratiunilor sunt considerate drept opere de arta.

Palatul Westminster1111

In palat se afla 1100 de camere, dintre care cele mai importante sunt: St. Stephens Hall, Royal Gallery, Lords Chamber, Peers’ Lobby, Central Lobby, Members’ Lobby, Commons Chamber, Commons Library (6 camere), Lords Library (4 camere), Crypt Chapel of St. Mary Undercroft.

Palatul Westminster din Londra, Anglia, este o adevarata comunitate, ai carei cetateni nu sunt doar membri ai Parlamentului, ci si secretarii lor, personalul de intretinere si curatenie etc. Palatul, de asemenea, nu este doar un loc de munca, ci are si un numar de cluburi sociale, spatii de agrement, unde oamenii se distreaza, mananca si beau. Aici lumea nu lucreaza de la 9 la 5, ca apoi sa plece acasa, palatul fiind si resedinta a multora dintre cei care lucreaza aici. Exteriorul palatului si Turnul Big Ben sunt recunoscute de oamenii din toata lumea, iar intregul complex este unul din cele mai vizitate atractii turistice din Londra. Atat Palatul Westminster, cat si Abatia Westminster au fost puse pe lista Centrelor Patrimoniului Mondial al UNESCO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.