Pantofii roșii ai Papei, chiar dacă uneori tradiţia a fost întreruptă, reprezintă un detaliu vestimentar, un simbol bogat în semnificații, cu o istorie care se întinde pe parcursul mai multor secole în Biserica Catolică. Între clericii de la Vatican, doar Papa are dreptul (nu şi obligaţia) de a purta pantofi roşii.

Pantofii roșii, din piele lăcuită de Maroc, purtaţi de Papă în exterior (deosebiţi de papucii papali sau de sandalele pontificale, pentru interior), au o origine veche, influențată de tradițiile Imperiului Roman, unde culoarea roșie era asociată cu demnitatea imperială și cu statutul înalt. Împărații purtau sandale roșii sau purpurii (foarte scumpe din pricina colorantului, care era obţinut din extract de moluşte din zona mediteraneană).

Pe măsură ce creștinismul s-a consolidat și papalitatea a devenit, în secolele medievale și renascentiste, o putere centrală în Europa, veșmintele papale au început să reflecte atât influențele romane, cât și pe cele religioase. Papilor li s-a atribuit dreptul de a purta încălțăminte roșie, ca simbol al poziției lor sacre și unice.

Culoarea roşie (in context religios) simbolizează sângele martirilor creștini, inclusiv al lui Isus Hristos (cu picioarele însângerate, străbătând Via Dolorosa, biciuit, împins si umilit, culminând cu răstignirea pe cruce). Pantofii roșii reamintesc că Papa urmează exemplul lui Hristos, până la sacrificiul suprem, dacă este necesar. De asemenea, în iconografia creștină, roșul este și culoarea Duhului Sfânt. În acelaşi timp, este o culoare a pasiunii, dar și a suferinței, evocând misiunea spirituală a Papei.

Unele dintre cele mai vechi mărturii despre pantofii roşii ai Papei, despre “Mantum” (pelerina liturgică) şi despre “Mozzetta” (un veşmânt scurt, până la cot, purtat peste pelerină) se află în diverse manuale pontificale din secolul al XIII-lea.

Pantofii roşii ai Papei – evoluția designului

Pantofii roșii ai Papei
Pantofii roșii ai Papei

Pantofii roşii ai Papei sunt confecţionaţi din piele fină (cei de iarnă), din mătase sau catifea (cei de vară), sunt, de obicei, fără toc și uneori brodați cu o cruce aurie, legaţi cu şireturi de aceeaşi culoare, asortaţi, în vremurile mai vechi, cu “mozzetta”. Una dintre reguli cere ca pantofii roşii ai Papei să fie schimbaţi săptămânal şi inaintea fiecărei mari sărbători.

În secolul al XX-lea, Papa Pius X a început să poarte pantofi roșii mai simpli, dar, în anii 1950, Papa Ioan al XXIII-lea a adăugat, la pantofii de exterior, catarame din aur, pe care, ulterior, Papa Paul al VI-lea, pentru mai multă simplitate, le-a înlăturat, aşa cum a renunţat şi la papucii papali din catifea şi a eliminat complet şi obiceiul de a se săruta piciorul papal.

Într-unul dintre cele mai scurte pontificate, de doar 33 de zile, Papa Ioan Paul I a purtat pantofii roşii, cu care a şi fost înmormântat (ca şi succesorul său, Papa Ioan Paul al II-lea).

Papa Benedict al XVI-lea, ales în 2005, a purtat pantofi roşii, lucioşi (o nuanţă intensă) confecţionaţi de Adriano Stefanelli din Novara, cizmarul său personal, ceea ce a dus la o revenire a interesului public pentru acest element simbolic. Era un gest prin care voia să sugereze continuitatea tradiţiei şi simbolismul acestui obiect. În mass-media s-a scris atunci că ar fi fost marca “Prada”, în realitate era un model simplu, confortabil, cu design tradiţional. O altă perche de pantofi roşii i-a fost dăruită de un meşteşugar, Antonio Arellano, care locuia lângă Vatican şi pe care Papa îl aprecia în mod deosebit.

Care Papă nu a purtat pantofii roşii?

În 2013, Papa Francisc, cel care s-a remarcat printr-o abordare mai puţin formală a cutumelor Vaticanului, prin modestia şi umilinţa sa (refuzând, de pildă, să locuiască în apartamentele papale şi alegând “Casa Sfintei Marta”, o clădire adiacentă Bazilicii Sfântul Petru), nu a purtat pantofii roşii, optând pentru pantofi negri – încălţămintea sa uşor uzată, pe care o purtase şi în Argentina, înainte de a ajunge la Vatican. De altfel, Papa Francisc a fost consecvent, până la final, cu principiile sale, refuzând opulenţa si luxul. A fost înmormântat tot cu niste pantofi negri, ortopedici, pe care în ultimii ani i-a purtat zilnic.

Şi actualul Papă, Leon al XIV-lea, pare să fi renunţat la tradiţia pantofilor roşii, aşa cum au arătat primele sale apariţii în public, în Piaţa Sfântul Petru, în faţa a peste 100 000 de oameni.

Evident, faptul că unii papi au abandonat obiceiul de a purta pantofii roşii nu reprezintă un gest de frondă, ci numai viziuni diferite asupra imaginii şi rolului pontifical, în funcţie de personalitatea fiecăruia.

Alte reguli vestimentare la Vatican

Reguli vestimentare la Vatican
Reguli vestimentare la Vatican

Atât simbolismul veșmintelor liturgice, cât și culorile folosite în calendarul bisericesc au semnificații profunde în tradiția catolică. Sunt expresii vizuale ale misterelor credinței și ajută la comunicarea sensului fiecărei sărbători sau perioade liturgice.

Veșmintele papale (sutana, cu 33 de nasturi, sugestie a anilor lui Hristos, pelerina/ mozzetta, zucchetto/ calota rotundă) sunt în mare parte albe – o tradiție începută cu Papa Pius V, un fost călugăr dominican. Cardinalii poartă roşu (simbol al pregătirii pentru martiriu), episcopii, violet. Veșmintele preoților și episcopilor, în cadrul slujbelor, au nu doar o funcție practică, ci si una profund simbolică.

Diversele culori ale veșmintelor liturgice se schimbă în funcție de timpul liturgic și tipul celebrării. Albul, de exemplu, pentru că exprimă bucurie, puritate, înviere, predomină de Crăciun şi Paşte, violetul, asociat cu pocăinţa, aşteptarea, penitenţa, în Postul Mare, de Advent, roşul (martiriu, Duhul Sfânt) se poartă în Vinerea Mare, de Rusalii şi la sărbători ale martirilor, verdele (speranţă, viaţă), în timpul de peste an, auriul, argintiul (solemnitate, sărbătoare) înlocuiesc albul la mari sărbători.

Există şi alte detalii vestimentare cu semnificaţiestihar (tunică lungă, albă, purtată sub celelalte veșminte, simbolizând puritatea şi botezul), cingulum (cordoane subțiri folosite pentru a fixa stiharul), stola (bandă lungă, purtată la gât de preoți și de episcopi sau încrucișată pe piept, pentru diaconi), casula (veșmântul exterior, purtat de preot în timpul Liturghiei, simbol al iubirii lui Hristos care „îmbracă” slujirea preotului), mitra (pălărie ceremonială purtată de episcopi, simbol al autorității episcopale și al responsabilității pastorale), pallium (fâșie de lână albă, cu cruci negre, purtată de Papă și de arhiepiscopi, semn al unității cu Sfântul Scaun și al grijii pastorale), crosier (toiagul pastoral, simbol al păstorului care își conduce turma).

Culori similare în Biserica Ortodoxă Răsăriteană

Este de remarcat că, în Biserica Ortodoxă Răsăriteană,culorile liturgice sunt asemănătoare (alb, violet, albastru, roşu) şi au, de asemenea, un rol important, dar regulile nu sunt la fel de stricte ca în Biserica Catolică. În general (şi în funcţie de obiceiul local), preoţii ortodocşi îmbracă veşminte albe sau aurii la marile sărbători, dar şi la slujbele duminicale, albastre sau violet, în Postul Paştelui, verde, în Duminica Floriilor, de Rusalii etc.

De la pantofii roşii ai Papei, la codul vestimentar pentru turiştii de la Vatican şi pentru audienţe papale oficiale

Pentru turiştii care vizitează Vaticanul se recomandă un cod vestimentar modest – fără pantaloni scurți, fuste mini sau bluze fără mâneci, umerii și genunchii trebuie să fie acoperiți, sandalele sunt acceptate, dar fără papuci de plajă. Celor care nu respectă codul li se oferă pelerine, eșarfe sau cape.

Călugării și călugărițele aflaţi în pelerinaj la Vatican trebuie să poarte veșminte specifice ordinului lor (franciscani, dominicani, benedictini etc.), în general, robe lungi, simple, în culori neutre (alb, maro, negru, gri), capul să fie acoperit (voal pentru femei, glugă sau calotă pentru bărbați).

În cazul vizitelor oficiale/ audiențelor papale, codul vestimentar presupune, pentru bărbaţi, costum negru și cravată (uneori frac, în ocazii speciale), diverse accesorii (de exemplu, medalii, dacă sunt şefi de stat), iar pentru femei, rochie sau costum sobru, fără decolteu, umeri acoperiți, fuste sub genunchi, purtarea vălului negru (mantilla) este recomandată, dar nu obligatorie. Doar reginele catolice (de exemplu, Pantofii roșii ai Papei, Sursa Liturgical Arts Journal, Regina Belgiei, Marea Ducesă a Luxemburgului) pot purta „privilegiul alb” (rar şi exclusiv) – adică “alb” în prezența Papei.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.