Parcul sau Grădina Copou este cel mai vechi şi cel mai cunoscut parc din Iaşi, fiind amenajat pe Dealul Copoului. Parcul este cunoscut pentru mai multe monumente, însă Teiul lui Eminescu este elementul poate cel mai renumit.

Parcul Copou intrarea principala
Parcul Copou intrarea principala

Parcul Copou a fost amenajat încă din prima jumătate a secolului al XIX-lea, pe vremea când se numea „Podu verde” – numele se datora vegetaţiei abundente, pline de grădini, vii şi livezi. Zona în care se află parcul era una boierească, cunoscută drept „uliţa aristocratică a Copoului”.

Dealul Copou a devenit preferatul celor cu statut special superior datorită domnitorului Grigore Ghica, acesta amenajându-şi un foişor în stil turcesc, unde venea adesea să se odihnească. Până în acel moment, boierii moldoveni îşi petreceau timpul liber la Galata şi la Bucium, ceea ce nu era un lucru tocmai la îndemână. Astfel, o grădină publică în Iaşi era văzută ca o necesitate.

Parcul Copou plantatii
Parcul Copou plantatii

Amenajarea Parcului Copou a început în anul 1833, iar cel care a avut grijă ca lucrările să fie finalizate în timp util a fost domnitorul Mihail Sturdza. În centrul parcului, se află monumentul „Obeliscul cu lei”, numit iniţial „Monumentul Legilor Constituţionale”. Monumentul a fost construit după ce înaltul cler al boierilor a înaintat o petiţie către domnitor. Boierii voiau să ridice un monument comemorativ pentru a mulţumi Rusiei şi Turciei pentru contribuirea la elaborarea Regulamentului Organic.

Citește și:  Cascada Lotrișor: oază de frumusețe și relaxare în județul Vâlcea

După ce a fost obţinut acordul domnitorului, inginerul Gheorghe Asachi s-a apucat de elaborarea proiectului, iar construcţia a început în anul 1834. Monumentul a fost inaugurat abia în anul 1941, cu o mare întârziere faţă de planul iniţial. „Obeliscul cu lei” este alcătuit dintr-un soclu de piatră pe care se află patru lei sculptaţi tot în piatră de Johann Semser, iar fiecare leu are sub el o sabie cu ramuri de stejar. Leii simbolizează cele patru puteri din Europa care au recunoscut independența Ţărilor Romane.

parcul-copou-din-iasi.jpg

În spatele leilor, se află un obelisc (reprezentând ţara noastră), care are o înălţime de circa 6-7 metri. Interesant este că domnitorului Sturdza nu i s-a spus că cei patru lei reprezintă ţările europene, pentru că acesta era o persoană orgolioasă – în schimb, i s-a spus ca leii au fost inspiraţi de cei din blazonul familiei domnitorului. Se spune că în interiorul obeliscului ar fi fost pus un document emis de Alexandru Ioan Cuza, însă nimeni nu a cercetat această ipoteză. Lângă monument, se află Chioşcul Fanfarei unde, zilnic, se pune muzica fanfarei de la Garnizoana Iaşi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.