Parcul National Wood Buffalo se afla in Canada, la granita dintre Teritoriile de Nordvest si Alberta. Incepand cu anul 1983, se afla pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, datorita biodiversitatii din Delta Peace-Athabasca si a populatiei de bizoni de padure.
Suprafata sa de 44.807 km² il face sa fie cel mai intins parc national din Canada, America de Nord si al doilea din lume. A fost infiintat in anul 1922 pentru a proteja bizonii de padure, fiind numit chiar dupa aceste animale. In prezent, numarul bizonilor din parc a depasit 5.000, insa parcul este cunoscut si ca fiind singurul loc in care barza tipatoare isi are cuibul.
Parcul National Wood Buffalo este renumit si pentru Delta Peace-Athabasca, care este una din cele mai mari delte de apa dulce din lume, avand 300 km². Aceasta este formata de raurile Birch, Peace si Athabasca si are o forma spectaculoasa – se afla intr-o regiune mlastinoasa, iar raurile si apele curgatoare formeaza adevarate labirinturi. Parcul este alcatuit si din paduri de conifere si foioase, dar si de formatiuni carstice precum izvoare, pesteri si doline. De asemenea, in sud-vestul parcului se gaseste cea mai importanta regiune cu zacaminte de gips din America de Nord, in orasul Fort Smith.
Flora Parcului National Wood Buffalo este alcatuita in mare parte din paduri, insa pot fi observate si plante specifice regiunilor de preerie si solurilor sarate. Fauna este, in schimb, foarte diversa si importanta. Au fost identificate in jur de 300 de specii de animale, pasarile fiind cele care predomina – sunt prezente aproximativ 250 de specii. Se remarca ursul brun, lupul, rasul, bizonul de padure, ursul negru, elanul, marmota, vulpea polara si castorul. De altfel, castorii au facut si mai cunoscut parcul in anul 2007, atunci cand satelitii au surprins imaginea celui mai mare dig realizat de aceste animale. Constructia are 850 de metri, in conditiile in care cele mai multe diguri nu depasesc 450 de metri.
Cea mai importanta dintre speciile de pasari prezente in parc este barza tipatoare, deoarece acesta este singurul loc in care poate fi gasit cuibul ei. Specia este una pe cale de disparitie si tocmai de aceea este foarte important ca ea sa fie protejata. Pe langa pasarile care stau in permanenta in parc, anual migreaza mii de pasari calatoare. Cocorul american, o alta specie pusa in pericol, isi incheie aici perioada de migratie, insa si alte pasari procedeaza la fel.
Parcul este unul din cele mai vizitate din Canada, mai ales ca este si accesibil. Turistii pot veni cu masinile personale, avand la dispozitia Autostrada Mackenzie, dar si cu avionul. Desi iernile canadiene nu sunt deloc blande, turistii au si in acea perioada la dispozitie drumuri curatate. Cei care se ocupa de administrarea parcului sunt intodeauna gata sa ii ajute pe turisti, oferindu-le destule informatii despre tot ceea ce vor sa afle.