Vanturelul rosu (Falco tinunculus) este raspandit in toata Europa, Asia si Africa. Poate fi vazut pe constructii vechi, acoperisuri si turnuri de biserici.

Are corpul lung de 32-34 cm si deschiderea aripilor de 66-80 cm. Greutatea la mascul este de 180-240 g si la femela de 220-280 g. Masculul are penajul pe cap si coada de culoare gri. Femela are coada rosie.

Penele de la coada au marginea neagra la ambele sexe. Irisul este negru. Penajul pe partea dorsala este de culoare crem sau caramiziu cu pete si dungi maro. Coloritul pe abdomen este de obicei crem, cafeniu deschis cu pete mai inchise.

Vanturelul rosu aduce mari foloase prin faptul ca distruge soarecii, soparlele, coropisnitele si insectele mari, in special lacustele. Are obiceiul sa bata in loc din aripi, sa observe terenul de sub el, apoi cu aripile lipite de corp sa se arunce cu viteza asupra prazii.

vantanelul rosu

Cloceste frecvent in tara noastra. Fiind o pasare migratoare, el pleaca la inceputul iernii, insa revine repede, chiar in februarie sau cel tarziu la inceputul lunii martie. Isi face cuiburi pe maluri lutoase sau in crapaturile stancilor. Uneori cloceste in cuiburi vechi de cotofene si ciori.

Citește și:  Una dintre cele mai rare pasări din lume - Cormoranul nezburător (Nannopterum harrisi)

La mijlocul lunii aprilie, femela depune trei pana la sase oua galbene cu puncte maronii. Acestea sunt clocite de ambele pasari timp de 28 de zile. Puii sunt hraniti cu bucatele de carne de soareci. Uneori puii se cearta intre ei de la hrana.

Cei puternici reusesc sa manance mai mult, iar cei slabi ajung uneori chiar sa moara. Dupa trei sau patru saptamani corpul lor este deja acoperit cu pene, incep sa zboare si sa isi caute singuri hrana.

Vanturelul rosu face parte din ordinul Falconiformes si familia Falconidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.