Codabatura alba (Motacilla alba) face parte din familia Motacillidae si ocupa un loc distinct in lumea pasarilor.

Sunt pasari elegante, cu corpul zvelt si coada lunga, au picioare lungi, subtiri si negre, iar gheara degetului posterior este deosebit de lunga. Codabatura alba are penajul de pe partea dorsala de culoare cenusie, iar partea inferioara a gatului si ceafa sunt negre, fruntea, partile laterale ale capului si partea ventrala a corpului sunt de culoare alba. Penele mici si mijlocii de pe aripi sunt albe, iar penele mari sunt negre. Coada este lunga cu pene albe si negre. Femela se caracterizeaza prin prezenta unui mic punct negru pe gatlej. Are o lungime de 17 cm, iar unele specii din Asia de Est ajung chiar la dimensiunea de 19-21 cm. Aceasta pasarea are o greutate de 18-24 g.

Codabatura alba traieste in toata Europa, Asia, Maroc. In tara noastra este oaspete in sezonul cald. Iarna migreaza, plecand in stoluri mari la sfarsitul lunii septembrie, iar in anul urmator, in luna martie se intorc din nou la noi. Migreaza spre tarile calde din Africa subtropicala si tropicala, Orientul mijlociu, in sud-estul Asiei, India si in tarile din jurul Marii Mediterane.

Este o pasare deosebit de adaptabila, se obisnuieste usor in toate conditiile inclusiv pe sol destelenit. Prefera zonele din apropierea apelor. Nu rareori isi construieste cuibul chiar in sate si orase. In tot cursul zilei sunt permanent active si numai cand canta stau intr-adevar linistite, altfel alearga mereu incolo si incoace sau balanseaza cel putin coada in sus si in jos. Desi cantecul lor este simplu, contine insa unele tonuri placute. In schimb, sunetul de ademenire este strident si tare. Au mersul elegant si leganat pe jos, iar in aer au zborul rapid si ondulat.

Codabatura alba traieste de obicei in apropierea apelor si cauta la mal diferite specii de insecte, dar se pricepe de asemenea sa prinda si insectele din zbor, de pe acoperisuri, din gradini, parcuri si campii. Urmeaza plugurile care ara, pentru a aduna diferite insecte si larve. Este o pasare foarte frecventa in tara noastra. Cuibareste atat la munte cat si la ses, langa rauri si lacuri, in crapaturi de stanci si pereti. Femela construieste cuibul impreuna cu masculul, din frunze, crengute, par, pene si fire de iarba. Cloceste cate doua randuri de oua pe an, din luna aprilie pana in luna august. Depune trei pana la opt oua de culoare crem sau usor albastruie, cu puncte maronii. Ouale sunt clocite de ambii parinti. Dupa 12-16 zile, ouale eclozeaza, iar puii sunt protejati si hraniti de ambii parinti. Este o pasare monogama care isi apara puii.

Citește și:  Egreta mare, cea mai mare pasăre dintre toți starcii prezenți în Europa

Mai dragalasa si mai gratioasa decat codabatura alba este codobatura de munte (Motacilla cinerea), care populeaza intreaga Europa, pana in partea de sud a Suediei. Penajul de primavara al masculului este de culoare cenusie pe partea dorsala, galben pe partea ventrala, gusa de culoarea neagra. Aceasta pasare spre deosebire de codabatura alba se tine mai la distanta de om, fara a fi totusi foarte sperioasa. Codobatura de munte este numita si ,,codobatura vanata”. Aceasta pasare se intalneste pe langa paraiele din Carpati, spre toamna coboara mai la ses. Sosirea ei la campie indica faptul ca temperaturile din munti au scazut. O mica parte din aceste pasari raman si ierneaza la noi in tara, in zonele de ses, restul migreaza spre zonele calde, din Africa de Nord si Asia de Sud-Vest. Codobatura de munte are o lungime de aproximativ 18 cm. Femela depune in luna mai 4-5 oua, care au culoare crem si puncte intunecate, pe care le cloceste timp de doua saptamani, dupa care ies puii.

Codobatura galbena (Motacilla flava) este o alta specie care se aseamana cu codabatura alba, foarte raspandita in toata Europa. In tara nostra este cunoscuta sub numele de ,,vacarita” sau ,,pastorel” si este destul de frecventa la noi. Are corpul zvelt, putin alungit si coada lunga. Pe partea ventrala penajul este galben, pe partea superioara a corpului este cenusiu-galbui, pieptul galben, aripile au pene albe si maro-deschis. Coada are pene albe si maro deschis. Picioarele si ciocul sunt negre. Corpul are o greutate de cca. 16 g, este lung de aproximativ 17 cm, deschiderea aripilor este de 24 cm. Aceasta pasare prefera zonele de campie, in apropierea baltilor si raurilor unde gaseste multe insecte. Isi construieste cuibul pe pamant pe care il camufleaza in iarba si in vegetatia inalta. Femela depune de doua ori pe an cate cinci oua. Toamna se vad stoluri mari ce migreaza spre zonele calde. Se intoarce la noi in tara in anul urmator, in luna martie.

In tara noastra sunt cunoscute doua subspecii de codobaturi galbene. Una are penajul din zona capului de culoare neagra, este intalnita frecvent si in sud-estul Europei iar cealalta subspecie are penajul capului de culoare neagra-albastruie, desupra ochilor are o linie galbena si este intalnita frecvent si in Europa Centrala.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.