Pasare cu cioc intors (Recurvirostra avosetta) este foarte usor de recunoscut datorita ciocului ei lung si curbat in sus. Este raspandita in Europa, Asia si Africa, in Germania, pe tarmul Marii Nordului si Marii Baltice. In tara noastra este cunoscuta si sub denumirea de culicul cu spada.

Apare vara mai mult in jurul lacurilor litorale si la Marea Neagra, unde o recunoastem repede si prin mersul ei saltat prin apa. Soseste la noi in tara in prima jumatate a lunii aprilie si pleaca in lunile septembrie si octombrie. Cu ani in urma, aceste pasari erau observate foarte mult in Banat si Transilvania. Astazi insa numarul lor a scazut.

Are o lungime de 43-45 cm, o greutatea de 290-400 g, deschiderea aripilor de 80 cm. Picioarele de lungime medie sunt gri cu nuante albastrui, penajul corpului este alb-negru, partea de sus a capului negru. In timpul zborului, picioarele intinse depasesc varful cozii. Se hranese cu insecte si crustacee.

Inainte de a-si construi cuibul se comporta intr-un mod ciudat. O serie de indivizi imperecheati sau neimperecheati stau intr-un cerc, unul in fata celuilalti si apleaca gatul atat de mult inainte, incat partea ventrala a ciocului aproape ca atinge solul.

Citește și:  Vulturul din regiunile tropicale, regele văzduhului

pasare cu cioc intors

In acest timp, umbla agitati, cu pasi marunti, fac miscari de impingere, incat pana la urma unele pasari fug din acest cerc si sunt urmarite de celelalte. Cu capul tras inapoi, fug una dupa alta, pana ce, deodata, cea urmarita se opreste si ca semn al supunerii adopta o pozitie de somn.

Atat femela, cat si masculul clocesc cele trei-patru oua, pe care le apara in caz de pericol, luand o pozitie agresiva cu aripile intinse. La chemarile agitate ale femelei, ii vine in ajutor repede masculul precum si alti membri ai coloniei, care se afla in jur.

Pasarile agresive obisnuiesc sa sara, cand una, cand alta in fata pradatorului. Cateodata merg atat de departe, incat il ataca pe acesta cu ciocul. Strigatul lor este clar, melodic, suna ca un ,,pluuiit-pluuiit” sau ,,kluuiit-kluuiit”.

Pasarea cu cioc intors este protejata prin lege, nu se vaneaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.