Pasarea-paradis a lui Wilson este o specie mica de numai 16 cm si care traieste in Indonezia, in nord-vestul Insulei Papua-Noua Guinee si zona Irian Java. Se remarca prin penajul deosebit de frumos mai ales al masculului, cu penele aripilor de culoare rosie, iar la coada cu pene lungi, negre, puternic spiralate.

Ambele pasari au pe cap o zona golasa, fara pene, acoperita doar de piele de culoare albastruie. In rest penajul la mascul este in nuante maronii, verzui pe partea ventrala si laterale, negru pe cap si cu o pata galbena pe umeri.

La femela spatele este maroniu, iar partea ventrala este crem-galbui cu dungulite maronii. Picioarele sunt scurte, terminate cu degete subtiri si gheare ascutite. Ochii sunt mici, au irisul de culoare inchisa si sunt pozitionati pe partile laterale ale capului. Ciocul este scurt si drept, suficient de robust pentru a cara diferite materiale vegetale – frunze, ferigi, ramurele – pentru a-si construi cuibul, sau pentru a prinde cu el fructele de padure – hrana sa preferata.

Citește și:  Vulturul din regiunile tropicale, regele văzduhului

Pasărea-paradis a lui Wilson

Pasarea-paradis a lui Wilson are un colorit care eclipseaza chiar si nuantele vii ale pietrelor pretioase. Mai mult decat atat masculul se distinge si poate fi recunoscut usor prin extravaganta penelor sale de la coada, care au rolul de a impresiona femelele in perioada de imperechere. Conform cercetatorilor femela are obiceiul sa aleaga masculul cu penajul cel mai stralucitor, cu trasaturile cele mai dominante si sa raspunda la ritualurile sale de nunta.

Pasarea-paradis a lui Wilson are denumirea stiintifica de Cicinnurus respublica, face parte din ordinul Passeriformes, familia Paradisaeidae si este una dintre cele mai rare si magnifice specii de pasari de acest gen. Penele frumoase ale acestor pasari-paradis au fost inca din vremuri de demult considerate elemente de decor foarte mult apreciate.

Papua-Noua Guinee si insulele adiacente se remarca prin aproximativ 39 de specii de astfel de creaturi minunate numite pasarile-paradisului, insa in realitate probabil numarul lor este mai mare.

Video – Pasarea-paradis a lui Wilson (Cicinnurus respublica):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.