Pasarea-soarece dungataPasarea-soarece dungata (Colius striatus) traieste in Africa Centrala, de Sud si de Est, in zonele cu maracinis, la lizierele padurilor si in lungul cursurilor de apa. Numele ei vine de la abilitatea de a alerga ca un soricel, de a misuna printre frunze in cautarea hranei preferate.

Are aproximativ marimea unui graur, poate ajunge la lungimea corpului de 30-40 cm si greutatea de 45-75 g. Coada este foarte lunga, subtire si etajata, capul solid cu o creasta mica din pene pe crestet. Ciocul este scurt, robust si putin curbat in jos, de culoare cenusie-inchisa pe partea superioara si gri-deschisa pe partea inferioara. Penajul este la fel la ambele sexe, maroniu si gri pe corp, fin si cu pene zdrentuite, gatul, gusa si aripile pestrite, penele de la coada rigide, iar picioarele mici si rosii. Cele patru degete de la fiecare picior au gheare lungi si ascutite, iar degetul unu si patru pot fi indreptate si inainte si inapoi, cu rol de agatat sau de apucat.

Pasarea-soarece dungata (Colius striatus)Este o pasare nemigratoare, sedentara, are un zbor destul de rapid dar nu de durata mare, se hraneste cu vegetale, muguri si fructe carnoase. Este considerata o pasare daunatoare pentru agricultura, de aceea este adesea exterminata in gradini si campurile agricole.

Citește și:  Sturzul-zeflemitor de Galapagos (Nesomimus parvulus)

In perioada de imperechere masculul isi cheama femela prin triluri caracteristice care se aseamana cu un ,,ki-oee-ki-oee” suierator. Femela isi face cuibul in forma rotunda, din fire de iarba, muschi, ramurele si frunze, chiar la bifurcari de ramuri sau uneori in maracinis. In fiecare an este depusa o singura ponta formata din doua pana la cinci oua, care sunt clocite numai de femela. Dupa eclozare apar puii care sunt acoperiti de puf si dupa o perioada scurta de hranire ei parasesc cuibul inainte de a fi complet dezvoltati si se grabesc sa se catere pe ramuri ca niste soricei.

Aceste pasari traiesc in grupuri de 4-20 de exemplare (femele, masculi si pui) care noaptea dorm impreuna, stranse unele langa altele, sau atarnad de ramurile copacilor. Deseori ziua ciugulesc impreuna sau isi ofera hrana intre ele.

Pasarea-soarece dungata este o specie pe cale de disparitie, care face parte din clasa Aves, ordinul Colliiformes.

Video – Pasarea-soarece dungata (Colius striatus):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.