Lopatarul alb (Platalea leucorodia) este una dintre cele mai cunoscute specii de lopatari. Populeaza regiunile din sudul Europei, Africa de Nord-Est, Asia de Est si Madagascar.

Are penajul alb ca zapada, iar vara este impodobit cu un mot stufos din pene lungi in zona din spatele capului. Gatul are o nuanta galbena-ocru, picioarele sunt negre, ciocul este lung, turtit, mai larg la extremitati, negru si cu varful galben. Are o lungime de 80 cm si greutatea poate ajunge la 2 kg. Zborul lor prin planare si lunecare este incet si uniform. Lopatarii zboara in carduri ordonate in randuri.

In zbor tin gatul intins ca berzele, iar pe sol merg in randuri ca gastele. Se hranesc cu pesti, broaste, moluste, crustacee, insecte acvatice si altele. Dusmanul lor cel mai mare este vulpea.

Isi fac cuiburile in stufarisul mlastinilor intinse, al apelor putin adanci, la gurile fluviilor, uneori pe copaci si in tufisuri. Femela depune trei pana la sase oua albe cu pete maronii, pe care le cloceste impreuna cu masculul, schimbandu-se intre ei, o perioada de trei saptamani. Dupa eclozare puii acoperiti cu puf alb au deja ciocurile in forma lor caracteristica.

Citește și:  Specii de maimuțe din ordinul Primates, subordinul Haplorhini

lopatari albi

Ei sunt hraniti de ambii parinti o perioada de sapte saptamani, timp in care invata sa zboare. Apoi devin independenti si isi cauta hrana singuri. In perioada de imperechere se aude clantanitul puternic al ciocului masculului.

In tara noastra aceste frumoase pasari migratoare au devenit tot mai rare. Cateva colonii mici pot fi vazute in Delta si regiunea Dunarii de la Ostrov in jos. In alti ani cuibareau in baltile din sudul Banatului, dar au parasit aceste zone din cauza indiguirilor si secarii baltilor. In numar mare, se pot observa primavara cand vin la noi si toamna cand pleaca.

Lopatarul alb face parte din ordinul Pelecaniformes si familia Threskiornithidae.

Video – Lopatarul alb (Platalea leucorodia):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.