Rata albastra (Hymenolaimus malacorhynchos)Rata albastra (Hymenolaimus malacorhynchos) este o pasare acvatica nemigratoare, care traieste in regiunile din Noua Zeelanda, fiind foarte bine adaptata la viata in cursurile de apa rapide si turbulente, limpezi si reci, de la munte.

Are lungimea de 53 cm, deschiderea aripilor de 25 cm, greutatea de 770-900 g, ochii caprui si ciocul albicios sau galbui, cu varful negru. Penajul este albastru-ardezie, cu pete mai deschise in zona pieptului, asemanator la ambele sexe. Puii au un colorit gri sau gri-inchis cu fata si ciocul albe. Masculul scoate niste sunete ca niste fluieraturi, femela in schimb emite sunete mai domoale, ca un marait, care abia se aud.

Se hraneste cu insecte si larve de insecte acvatice, cu tricoptere, cu muste de piatra, musculite si muste efemere, pe care le culege cu ciocul cand se scufunda si se balaceste la suprafata apei, sau cautand printre muschi si bolovani si razuind algele umede de pe pietre.

Rata albastra este o inotatoare excelenta, zborul ei insa este mai greoi, se hraneste cu diferite nevertebrate si in special cu pesti. Isi construieste cuibul in locuri retrase si protejate, in copaci sau tufisuri, de obicei in apropierea apei.

Citește și:  Păsări de apa - Skua cu coadă lungă (Stercorarius longicaudus)

Sunt pasari monogame, traiesc in perechi si stau impreuna pe toata durata vietii. Perioada de imperechere are loc din luna august pana in octombrie, ambele pasari participa la clocitul oualor precum si la cresterea puilor. Dupa eclozare, puii sunt inca din primele clipe destul de bine dezvoltati, au ochii deschisi si sunt acoperiti cu un strat de puf de culoare gri care se usuca destul de rapid. Interesant este faptul ca puii sunt capabili doar la cateva ore dupa ce ies din oua sa sara din cuib si sa-si urmeze parintii pe apa, in zonele unde curentii sunt mai slabi. De asemenea, la scurt timp ei reusesc sa-si caute propria hrana.

Rata albastra face parte din ordinul Anseriformes, familia Anatidae si este o specie foarte rara, pe cale de disparitie.

Video – Rata albastra (Hymenolaimus malacorhynchos):

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.