Arassari (Pteroglossus castanotis) apartine categoriei tucanilor – a pasarilor cu cioc extraordinar de mare. Totusi comparativ cu ceilalti tucani, arassari este cea mai mica specie, dar in acelasi timp si cea mai des intalnita in nordul si centrul Americii de Sud. Cele mai multe exemplare apar mai ales in Brazilia, Peru, Columbia, nordul Argentinei si estul Boliviei.

Arassari este un tucan ce are corpul mai subtire, cu lungimea de 33-40 cm si greutatea de 300 g. Fata de tucanul urias (Ramphastos toco) la acesta ciocul este mai ingust si mai putin viu colorat. Are o nuanta maro-inchisa spre negru cu o dunga portocalie longitudinala pe partea superioara. Cateva marcaje portocalii apar si la baza ciocului.

Penajul este similar la ambele sexe, capul si aripile sunt negre, partea posterioara a corpului este rosu-inchis, gatul este maro-castaniu, iar partea ventrala este galbena-portocalie cu o dunga rosiatica. Ochii sunt mari rotunzi cu irisul de culoare alba sau uneori galbena, iar in jurul lor prezinta cate o pata caracteristica speciei intr-o nuanta ce variaza de la albastru-turcoaz la gri-cenusiu. Picioarele sunt scurte si robuste, gri-inchis.

Citește și:  Care specii de păsări sunt cele mai cunoscute in România?

Dieta acestor pasari este alcatuita in principal din fructe pe care le cauta in grup topaind pe crengile copacilor. Pot fi observate stand inghesuite in grupuri mici in coroanele dese ale copacilor batrani, ingrijindu-si reciproc penajul sau impartindu-si hrana intre ele. Uneori vaneza si insecte, larve de insecte sau mici animale.

Arassari

In perioada de cuibarit masculul si femela isi construiesc un cuib impreuna pe ramurile unui copac inalt. Dupa terminarea cuibului femela depune o ponta de 3-4 oua albe de forma ovala, pe care le cloceste timp de 16 zile.

Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti de parinti cu insecte pana in momentul cand le cresc penele de zbor si devin independenti. Zborul acestor pasari este ondulat, se ridica la inaltimi mari si planeza usor in cerc.

Arassari nu este o pasare migratoare, nu este o specie pe cale de dispatritie.

Video – Arassari (Pteroglossus castanotis):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.