Pasarea rinocer cu doua coarne (Buceros bicornis) este cea mai mare dintre cele aproximativ 45 de specii de pasari de acest gen, care traiesc in regiunile din sudul si estul Africii, in sudul si sud-estul Asiei si in Malaezia.

Aceasta pasare se remarca prin aspectul ei deosebit, este mai mare decat un curcan, are ciocul cu o forma caracteristica, iar prin bataia aripilor scoate un fasait puternic. Poate ajunge la lungimea corpului de 1,5 m si greutatea de 3 kg. In general femela este putin mai mica decat masculul. Ciocul este masiv, puternic, indoit si turtil lateral, prevazut cu o excrescenta osoasa, proeminenta, ciudata, cu o forma ce se aseamana cu un coif. Ciocul urias se remarca in special prin acest tesut osos spongios care este relativ usor, ca de altfel si intregul schelet al acestei pasari.

Capul este destul de mic comparativ cu restul corpului, are ochii mari, cu gene rigide si lungi pe pleoapa superioara, iar gatul este destul de lung. Capul, gatul, ciocul si coiful sunt albe, patate cu galben de la uleiul care este secretat de o glanda cu rol de a curata penele pasarii. Aripile sunt destul de scurte si rotunjite, iar picioarele nu sunt foarte lungi, au cate trei degete prevazute cu gheare tari si puternice.

Penajul este asemanator la ambele sexe, pasarile difera doar prin culoarea ochilor, la mascul irisul este rosu-maroniu, iar la femela este alb. In general penajul este negru, penele aripilor au marginile albe, coada este cu benzi albe si negre, gatul si zona de la baza cozii sunt albe.

Pasarea rinocer cu doua coarne traieste in special in padurile tropicale. Fiind o pasare arboricola isi petrece majoritatea timpului in coronamentul copacilor, prin care circula cu usurinta prin sarituri laterale sau facand zboruri scurte, urmand o rutina regulata, vizitand anumiti copaci preferati de mai multe ori in cursul unei zile, astfel nu se abate niciodata de la arealul sau.

Citește și:  Culegătorii de flori, păsări de dimensiuni mici

Pasărea rinocer cu două coarne

Hrana sa consta din fructe, prefera mai ales smochinele, dar vaneaza si mici mamifere, pasari, reptile si amfibieni. Apuca fructul sau prada cu varful ciocului, apoi aceastea ajung in esofag printr-o miscare a capului in sus si spre spate. Cand prinde o prada mai mare, o sfarma in bucati cu ciocul, o bate de o creanga si apoi o inghite.

Aceste pasari traiesc in perechi, se aduna in grupuri de 10-20 de exemplare pe copacii inalti seculari, mai ales unde isi gasesc hrana preferata. De multe ori pot fi vazute zburand peste coroana copacilor puternici, alunecand cu aripile desfacute care vajaie si suiera prin bataia lor mare.

Femela isi face cuibul la o inaltime de 15-20 m intr-o scorbura de copac, a carui deschizatura mare o sigileaza cu lut, lasand doar un mic orificiu ingust prin care in timpul clocitului, masculul ii aduce hrana.

Astfel femela sta in cuib timp de trei luni cat cloceste ouale, apoi iese din cuib, iar intrarea cuibului va fi resigilata de catre pui, care vor fi hraniti pe acolo de parinti timp de o luna. Desi femela depune doua pana la patru oua, de obicei dupa eclozare supravietuieste doar un pui. Pasarile ajung la maturitatea sexuala abia la varsta de 4 ani si traiesc aproximativ 40 de ani.

Pasarea rinocer cu doua coarne face parte din ordinul Coraciiformes (Bucerotiformes) si familia Bucerotidae. Este o specie nemigratoare, care nu este in pericol de disparitie.

Video – Pasarea rinocer cu doua coarne (Buceros bicornis):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.