Tucanetul de smarald (Aulacorhynchus prasinus) este o pasare nemigratoare care prefera zonele inalte, cu altitudini de 1600-3000 m, mai ales cele cu paduri, de la munte, din sudul Americii Centrale, Mexic si vestul Americii de Sud.

La aceasta specie ochii sunt mari si negri iar ciocul este lung, puternic, negru pe partile laterale, galben deasupra si alb la baza. Un exemplar adult are lungimea de aproximativ 30 cm si cantareste 150-160 g. Penajul corpului este predominant de culoare verde, gri pe crestetul capului, iar penele de la coada sunt negre cu cateva dintre ele de culoare rosie sau portocalie.

Traiesc in grupuri mici de 5-10 membri sau in perechi, facandu-si cuibul in scorburile copacilor batrani. Obisnuiesc sa croncane si sa imite sunetele altor specii de pasari locale, fac mare galagie mai ales cand se afla in pomii fructiferi pentru a manca fructele acestora.

Tucanetul de smarald

De asemenea, consuma si antropode, insecte, sau alta hrana animala, cum sunt de exemplu reptilele si pasarile mici. Ciocul lor mare si puternic este foarte util in mestecarea fructelor preferate si in amenajarea scorburei in care isi construiesc cuibul.

Citește și:  Cocorul, pasăre migatoare ce trăiește pe malurile apelor curgătoare

Sunt pasari sedentare, foarte agile si pricepute la catarat in copaci. In perioada de imperechere femela depune trei sau patru oua care sunt clocite de ambii parteneri. Dupa aproximativ 14-16 zile ouale eclozeaza si ies puii care sunt hraniti de ambii parinti cu fructe si ocazional cu larve de insecte.

Puii la inceput au ochii inchisi, abia dupa 25 de zile incep sa vada, iar dupa 35 de zile corpul lor este acoperit cu pene. Dupa sase saptamani ei incep sa zboare si sa-si caute hrana singuri.

Tucanetul de smarald face parte din ordinul Piciformes si familia Ramphastidae. Nu este o specie pe cale de disparitie.

Video -Tucanetul de smarald (Aulacorhynchus prasinus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.