Pasarea Chionis alba este o specie endemica din Peninsula Antarctica si insulele adiacente acesteia. Unele exemplare apar si in sud-estul Americii de Sud, in Insula Falkland din Oceanul Atlantic, populeaza mai ales zonele de coasta si tarmurile.

Aceste pasari se aseamana cu niste porumbei si chiar sunt numiti ,,porumbei din Antarctica”. Penajul este asemanator la ambele sexe, este complet alb. Exemplarele adulte pot avea lungimea corpului de 34-41 cm, greutatea de 450-775 g, iar anvergura aripilor de 23-26 cm. Au ciocul foarte mare si robust, conic, scurt, de culoare galbena sau roz, cu narile bine evidentiate. Picioarele sunt negre, iar in jurul ochilor au o zona de culoare roz caracteristica acestei specii.

Interesant este modul de hranire al acestor pasari, care isi folosesc ciocul masiv in prinderea prazii sau a plantelor, ele fiind specii omnivore. Traiesc in coloniile de pinguini si foci si se hranesc cu mici nevertebrate, cu resturile de placenta si fecale de foca, dar si cu starvuri si oua de la alte pasari, pe care le fura. De asemenea, au obiceiul sa provoace pinguinii si sa-i determine sa regurgiteze hrana pe care ei o aduceau puilor si sa se hraneasca ele cu aceasta.

Citește și:  Șoarecele lăcustar, un șoarece care omoară scorpioni și este imun la veninul lor
Chionis alba
Chionis alba

Pasarea Chionis alba este partial migratoare, cloceste in regiunile antarctice si subantarctice, isi face cuibul in crapaturile stancilor, in forma de cupa, din diferite materiale pe care le gaseste in zona – pietre, carapace de scoici, pene, oase si fire de iarba. Perioada de reproducere are loc din luna octombrie pana in luna martie, ouale sunt depuse de femela si clocite din decembrie pana in ianuarie, iar puii apar dupa eclozarea oualor in ianuarie si februarie.

Femela depune un numar de 2-3 oua si le cloceste timp de 4 saptamani. Puii sunt la inceput neajutorati, sunt ocrotiti si hraniti de parinti cu hrana regurgitata, iar dupa aproximativ 2 luni au corpul acoperit cu pene.

Pasarea Chionis alba face parte din ordinul Charadriiformes, familia Chionididae si este o specie in pericol de disparitie.

Video – Pasarea Chionis alba:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.