Corcodelul cu cioc baltat este o pasare de apa care face parte din categoria cufundacilor sau a fundacilor – care sunt inotatori foarte buni, foarte bine adaptati la acest stil de viata acvatic. Aceasta pasare partial migratoare isi are habitatul pe continentul american, un numar mic de exemplare apare si in Europa. Prefera apele statatoare de mica adancime sau cursurile de apa lente din America Centrala si de Nord, din nord-vestul si sud-estul Americii de Sud.

Corcodelul cu cioc baltat este o specie mica, are lungimea corpului de 31-38 cm, anvergura aripilor de 56-64 cm si greutatea de 250-575 g. Intotdeauna masculul este putin mai mare decat femela si cantareste mai mult. Are capul mic, gatul scurt si ciocul indesat, masiv, scurt si ascutit, de culoare gri-albicioasa cu o banda lata si neagra la mijlocul lui, iar la gatlej cu o pata intunecata. Penajul dens il izoleaza de frig in apele reci si are un colorit predominant in nuante gri-cenusii cu alb, este asemanator la ambele sexe. Desi are aripile destul de mici si ascutite aceasta pasare zboara destul de bine. In timpul zborului isi tine gatul intins, piciorele atarnate si bate rapid din aripi. Picioarele apar amplasate spre partea posterioara a corpului, mai in spate, ca la toate pasarile de apa, ceea ce ii ofera posibilitatea de a inota si a se scufunda in apa cu usurinta, insa de a se deplasa greoi, cu un mers ciudat pe sol. Are ochii mari, pozitionati pe partile laterale ale capului foarte aproape de baza ciocului, in jurul fiecaruia cu cate un inel alb, iar irisul este de culoare neagra.

In timpul perioadei clocitului corcodelul cu cioc baltat apare in habitatele de apa dulce. In timpul iernii pasarile pleaca din zonele cu ape acoperite cu gheata si se indreapta spre cele mai calde din regiunile sudice maritime, cu estuare ce au apa salcie, iar primavara efectivele revin inapoi. In sezonul de imperechere penajul pasarilor se schimba putin, pe partile laterale ale corpului si pe gat devine maroniu-roscat, pe frunte apar cateva pete gri sau negre, ciocul are o nuanta galbuie iar banda neagra este mai putin vizibila, se atenueaza spre alb.

Podilymbus podiceps, Foto: ebirdr.com

Corcodelul cu cioc baltat este o pasare monogama. In perioada aprilie-octombrie se aud sunetele stridente scoase de mascul si femela care se aseamana cu un ,,koaa-koaa” sua ,,cukk-cukk”, prin care cele doua pasari se cheama intre ele in dansul lor nuptial. La inceput inoata separat dar isi intind gatul aratandu-si disponibilitatea, apoi inoata unul langa altul si se inalta deasupra apei miscandu-si usor gatul executand mici rotatii. Apoi fac scufundari spre a-si arata cat de iscusiti sunt la inot, ies la suprafata apei si inoata in cerc la mica distanta unul de altul, in final are loc imperecherea. Femela isi face cuibul in vegetatia acvatica, in trestie si depune 2-10 oua, cate unul in fiecare zi. Acestea sunt clocite timp de 23-27 de zile de catre ambele pasari, schimbandu-se intre ele. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti de parinti o perioada scurta de timp, ei devin independenti la varsta de 4-8 saptamani.

Cand este in periocol corcodelul cu cioc baltat se scufunda imediat in apa si in vegetatia acvatica, in cazuri rare evadeaza prin zbor. Hrana sa consta din pesti de dimensiuni mici, lipitori, insecte, amfibieni cum sunt spre exemplu: broaste, mormoloci, gandaci, furnici, libelule, pestisori de babusca, biban, somn, crap, anghila, larve de insecte. Speranta de viata la aceasta pasare este de aproximativ 5 ani.

Corcodelul cu cioc baltat are denumirea stiintifica de Podilymbus podiceps, face parte din ordinul Podicipediformes, familia Podicipedidae si nu este o specie pe cale de disparitie. Exista trei subspecii ale acestui gen: Podilymbus podiceps antillarum, Podilymbus podiceps podiceps, Podilymbus podiceps antarcticus.

Video – Pasari de apa – Corcodelul cu cioc baltat (Podilymbus podiceps):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here