Rata catifelata este o pasare de apa cunoscuta si sub numele de rata cu aripi albe datorita petelor albe ce contrasteaza puternic cu negrul penajului aripilor. Traieste in Eurasia si America de Nord, mai ales in regiunile impadurite, de tundra si apropierea lacurilor sau iazurilor, iar in perioada cand nu cloceste migreaza spre zonele de coasta la mare. Isi cloceste ouale in cuiburi construite in iarba inalta prin tufisurile din apropierea apelor, a lacurilor din munti sau in padurile din interiorul continentului. De asemenea, toamna, rata catifelata migreaza in apele de coasta spre a-si petrece lunile de iarna. Cand simte pricolul se inalta in zbor sau sare in apa incercand sa se ascunda in trestie sau stufaris. De obicei zboara destul de aproape de sol si de suprafata apei si scoate sunete ragusite care se aseamana cu un fel de Kraai-Kraai”.

Rata catifelata, Foto: m.animal.memozee.com

Hrana sa consta din mici pestisori, insecte acvatice, larve, moluste, crustacee si plante acvatice.

Obisnuiste sa-si prinda prada aruncandu-se cu capul inainte in apa, realizand scufundari la adancimi de cel mult 7 m, reusind sa ramana sub apa timp de cel putin un minut.

Citește și:  Molia viței-de-vie (Sparganothis pilleriana), vezi cum arată acest dăunător

Exemplarele adulte au lumgimea corpului de 51-58 cm si greutatea de 1,5-2 kg. Penajul este la fel la ambele sexe, predominant negru cu alb in zona de sub coada. Ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare deschisa, iar in jurul fiecarui ochi la mascul apare cate o pata alba caracteristica care face si diferenta intre cele doua pasari. Dimorfismul sexual este pus in evidenta si de irisul ochilor, acesta la femela este de culoare putin mai inchisa ca la mascul. Ciocul este robust, galben la baza si rosu-portocaliu spre varf.

In perioada de imprechere masculul scoate sunete stridente de atragere a femelei si se apropie de ea in apa. Dupa ce se formeaza perechile fiecare femela depune in cuib 6-10 oua mari, ovale, de culoare crem-deschis spre alb. Acestea sunt clocite doar de femela pana ce eclozeaza, apoi apar puii care cantaresc fiecare in jur de 54 g.

Rata catifelata are denumirea stiintifica de Melanitta fusca, face parte din ordinul Anseriformes, familia Anatidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Rata catifelata (Melanitta fusca):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.