Rata Muscovy (Cairina moschata)Rata Muscovy (Cairina moschata) traieste in raurile padurilor seculare din centrul Americii de Sud si America Centrala.

Penajul este predominant negru cu reflexe verzui, mai ales pe spate si pe aripi, partea ventrala, piepul si picioarele au un colorit negru-inchis cu reflexe maronii, penele mici ale aripilor sunt albe. Masculul are o proeminenta deasupra narilor si o piele golasa cu negi, de culoare rosie in jurul ochilor. De asemenea, in varful capului prezinta o creasta subtire de culoare inchisa. Ciocul este de lungime medie, are o forma usor concava iar culoarea lui variaza de la roziu la alb. Varful partii superioare este intarit si are forma unei unghii – folosita pentru a rupe mai usor vegetatia. Coada este larga si plata. Exemplarele domestice au penajul in culori ce variaza de la nuantele deschise de alb si gri, la cele inchise de maro, albastru si negru. Unele au penajul intr-o singura culoare altele prezinta pete de alb si negru, alb si albastru, alb si maro si alte combinatii.

Rata Muscovy (Cairina moschata) - MasculFemela poate avea lungimea de 64 cm si greutatea de 3 kg, iar masculul este mai mare are aproximativ 86 cm si greutatea de 5-6 kg. Hrana lor consta din iarba, porumb, mazare, grau, rame, moluste, mici pestisori, melci si insecte.

Desi este o pasare din regiunile tropicale, se adapteaza foarte bine si la zonele cu clima temperata si rezista pana la temperaturi de minus 12ºC. Poate zbura pe distante mari, insa este vazuta destul de rar ridicandu-se in zbor. Ea prefera sa se deplaseze pe sol prin mersul ei caracteristic leganat sau in apa. Sta mereu cocotata pe crengile copacilor, care se intind in special deasupra apei, de care se tine bine cu ghearele tari si ascutite. Ingrijirea penajului reprezinta o preocupare importanta pentru aceasta rata deoarece este foarte important ca penele ei sa ramana impermeabile.

Citește și:  Cormoranul cu moț dublu (Phalacrocorax auritus), specie unică de cormoran din America de Sud

Cuibareste in scorburile copacilor sau in cuiburile vechi ale pasarilor de prada. In perioada de imperechere masculii pot fi agresivi intre ei, pentru a-si apara teritoriul si a impresiona femelele. Dupa imperechere femela depune 8-16 oua pe care le cloceste timp de 35 de zile. Ea paraseste cuibul doar pentru scurt timp, pentru a manca si bea apa. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt destul de bine dezvoltati, ei sar inca din prima zi din cuib. Masculul nu participa la cresterea puilor, acestia sunt ocrotiti, hraniti si condusi la apa doar de pasarea-mama. In cursul unui an femela poate depune doua sau chiar trei ponte. La aceasta specie atat femela cat si masculul sunt aproape mute.

Rata Muscovy face parte din ordinul Anseriformes, familia Anatidae. In ultimii ani numarul de exemplare a scazut foarte mult datorita vanatului excesiv. Aceasta specie a fost domesticita si reprezinta stramosul salbatic al ratelor domestice din America de Sud.

Video – Rata Muscovy (Cairina moschata):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.