Buha zapezilor (Nyctea scandiaca) populeaza regiunile de tundra din jurul Cercului Polar Arctic si din Islanda, Alaska, Europa de Nord, Groenlanda, Siberia. Fiind o pasare partial migratoare, in timpul iernii pleaca spre sud, in Canada si Scandinavia. In timpul calatoriilor pe mare se opreste pentru a se odihni pe sloiuri de gheata, pe aisberguri, sau pe nave. Numele de buha zapezilor vine tocmai de la faptul ca traieste in zonele polare de gheata si tundra.

Buha zapezilor, Foto: hugsudir.blogspot.ro

Este cea mai mare pasare arctica.

Are lungimea corpului de 55-70 cm, deschiderea aripilor de 150 cm si greutatea de 1-2,5 kg. In general femela este mai mare decat masculul si se diferentiaza de acesta prin aspectul penajului. Masculul are penajul complet alb, de aceea este usor de recunoscut, femela are penajul impestritat cu negru – fapt ce o ajuta sa se camufleze in zonele stancoase in perioada cand cloceste si zapada s-a topit. Ochii sunt mari, cu irisul de culoare aurie, picioarele sunt puternice si acoperite cu pene, chiar si peste degete pana la ghearele mari, ascutite si curbate, fapt ce-i asigura o izolatie buna impotriva gerului. Chiar si ciocul ei mare si puternic este partial acoperit cu pene, astfel i se vede doar varful negru si ascutit.

Buha zapezilor este o pasare carnivora si de prada care se hraneste cu lemingi, pasari de apa, iepuri, soareci si pesti. Iese la vanatoare de obicei in amurg, zboara deasupra solului, are capacitatea de a identifica imediat prada datorita vazului ager si auzului exceptional cat si capacitatii de a-si roti capul cu 270º. Cand prinde peste plonjeaza in apa, lovindu-l cu ghearele picioarelor. Inghite prada in intregime cu par si oase, pene si mai tarziu regurgiteaza partile nedigerabile. Este atacata de vulpi polare, lupi de mare si pasari rapitoare.

Citește și:  Epidexipteryx Hui, un dinozaur cât un porumbel din Jurasic considerat stramoșul păsărilor de azi

In perioada de imperechere masculii scot sunete puternice care pot fi auzite de la cativa kilometri. Femela depune in medie 5-8 oua galbene, pe care le cloceste singura timp de 32 de zile, masculul asigurandu-i hrana. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt protejati si hraniti de ambii parinti. Dupa 25 de zile acestia incep sa zboare si abia dupa 2 luni devin independenti. Cand isi apara cuibul buha zapezilor ridica aripile, scoate apeluri de alarma, suieraturi si ataca cu ciocul si ghearele.

Perioada de viata in mediul salbatic este de 10 ani, iar in captivitate poate ajunge si la 28 de ani. Aceasta specie este protejata prin lege, numarul de exemplare fiind in scadere datorita vanatului ilegal si procesului de incalzire globala. Este o specie pe cale de disparitie.

Buha zapezilor face parte din ordinul Strigiformes, familia Strigidae.

Video – Buha zapezilor (Nyctea scandiaca):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.