Caracara cu creasta (Caracara plancus) este numita si caracara comuna si traieste in preeriile si savanele din Caraibe, sudul SUA si America de Sud. De asemenea, poate fi observata in munti la altitudini de pana la 1400 m. Numele ei vine de la creasta neagra de pe cap alcatuita din pene scurte si dese.

In rest penajul acestei pasari de prada este predominant maro-inchis, doar pe cap, umeri si piept este crem-albicios sau crem cu striatii. Fata este golasa, fara penaj, de culoare portocalie. Coada are pene albe-crem cu striatii inchise si margini negre. Penajul pe partea ventrala din zona de sub coada este albicios.

Ochii sunt mari cu irisul de culoare maronie. Ciocul este lung, puternic si incovoiat, de un albastru-gri. Picioarele sunt fara penaj, acoperite cu piele solzoasa de culoare galbena. Au trei din cele patru degete indreptate inainte si al patrulea inapoi. Toate sunt prevazute cu gheare negre, ascutite, tari si curbate.

Aceasta pasare poate avea lungimea corpului de 49-59 cm, geutatea de 0,85-1,5 kg, lungimea cozii de 23-28 cm si anvergura aripilor de 108-144 cm. De regula femela este mult mai mare decat masculul si cantareste mai mult.

Citește și:  Corcodelul mic (Tachybaptus ruficollis), o pasăre migratoare din Europa, Asia și Africa
Caracara cu creastă
Caracara cu creastă

Zborul pasarii carcara nu este rapid si inalt ca al soimului, ea planeaza mai aproape de sol pentru a-si cauta hrana. Deseori urmareste alte pasari de parada pentru a le fura prada. Mananca reptile, nevertebrate, amfibieni, insecte, pasari, oua de pasari, mamifere de marimi mici, pesti, serpi, starvuri si vegetale putrede.

In perioada de imperechere caracara isi construieste un cuib pe sol, din crengute, muschi si iarba uscata. Femela depune de la doua pana la patru oua crem cu pete maronii, pe care le cloceste timp de o luna. Dupa eclozarea oualor apar puii care au corpul acoperit de puf de culoare deschisa, negricios pe cap, cu ciocul, picioarele si fata rozii.

Carcara cu creasta este o pasare foarte comuna in America de Sud, nu este migratoare si nu este in pericol de disparitie.

Video – Caracara cu creasta (Caracara plancus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.