In Noua Guinee si Australia sunt raspandite 20 de specii de pasari de umbrar care fac parte din familia Ptilorhynchidae. Acestea se remarca prin faptul ca isi fac adaposturi elaborate, extrem de variate. Este vorba despre masculii care au talentul de a construi cuiburi complexe, foarte interesant decorate cu flori, fire de iarba, pene, frunze, cochilii de melci, pietricele si diferite materiale colorate divers (capace sau jucarii din plastic, betisoare, pixuri, hartie, textile, etc).

Acest obicei al masculilor de a realiza cu maiestrie un adapost cat mai interesant se explica prin dorinta lor de a atrage partenerele. Femelele intr-adevar dau o mare importanta cuibului, sunt atrase de masculii care au o imaginatie mai mare in construirea acestuia.

Cel dintai ele evalueaza frumusetea cuibului construit de mascul dar si zona aleasa pentru pozitionarea acestuia, fiind atrase mai ales de adaposturile mai inalte si mai extravagante, abia apoi dau atentie si la felul cum arata masculul, sau la cantecul acestuia. Masculul canta destul de tare in perioada de imperechere spre a impresiona femela.

Majoritatea speciilor traiesc in padurile umede, unele apar si in regiunile cu paduri uscate. Sunt omnivore si se hranesc cu seminte, fructe, frunze, flori si mici nevertebrate.

Specia Ptilonorhynchus violaceus populeaza padurile din Australia de Sud-Est si Nord-Est si are lungimea corpului de 31 cm. Masculul se remarca prin ciocul gros de culoare galbena, irisul ochilor albastru-intens si penajul negru cu reflexii albastrui. Femela are penajul mai deschis, pe partea dorsala este in nuante maronii, iar pe partea ventrala galbui cu striatii de culoare inchisa.

Citește și:  Pasărea paradisului cu un colorit splendid
Ptilonorhynchus violaceus
Ptilonorhynchus violaceus

Coada si aripile sunt predominant de culoare maro. Capul este bine dezvoltat, ochii mari si rotunzi, ciocul puternic, de culoare inchisa. Picioarele sunt scurte, acoperite cu penaj in partea superioara si golase spre extremitati. Se termina cu trei degete orientate inainte si unul inapoi, sunt prevazute cu gheare tari si puternic curbate ce le ajuta sa se tina foarte bine de ramuri.

Pentru a impresiona femela, masculul realizeaza un cuib din fire de iarba uscate si crengute mici si il decoreaza cu diverse materiale galbene si albastre. Se pare ca femelele sunt atrase de cuiburile ce contin mai multe elemente de culoare albastra, de aceea interesul masculului este sa achizitioneze sau sa fure mai multe obiecte care au aceasta culoare (vezi video). Cuibul este inalt de 35 cm si lung de 45 cm si construit in directia nord-sud.

Perioada de imperechere are loc in lunile octombrie-ianuarie. Ponta femelei consta din 1-3 oua care sunt clocite 21 de zile doar de ea. Masculii nu ajuta nici la clocit dar nici la cresterea si hranirea puilor.

Video – Pasari de umbrar Ptilonorhynchus violaceus: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.