Porumbelul roz (Columba mayeri)Porumbelul roz (Columba mayeri) este o pasare nemigratoare, foarte rara, care traieste in padurile din Insula Mauritius. Numele sau vine de la penajul roziu de pe cap, umeri si abdomen, fata si fruntea sunt albe. In rest aripile sunt maronii, spatele este gri-rosiatic, iar coada este mare, cu pene maronii-roscate. Penajul masculului este la fel cu cel al femelei.

Aceasta pasare are ochii mari, cu irisul de culoare maro-inchis, iar in jurul fiecarui ochi prezinta un inel de piele rosie. Picioarele sunt rosii, prevazute cu gheare lungi, curbate si ascutite, iar ciocul este lung, puternic, cu varful incovoiat, rosu la baza si albicios la varf. Exemplarele adulte pot ajunge la lungimea de 30-38 cm (masurata de la varful cozii la varful ciocului) si greutatea de 300-325 g.

Porumbeii roz traiesc in grupuri mici, in zonele impadurite, napadite de buruieni si multa verdeata, unde isi stabilesc un teritoriu, pe care si-l apara de membrii altor specii de pasari. Hrana lor consta in special din plante care cresc pe Insula Mauritius, mladite tinere, frunze, flori, seminte si fructe. Nu au obiceiul sa scormoneasca solul cu ghearele pentru a-si cauta hrana. Hrana naturala este completata de boabe de porumb, grau si alte cereale. In gradinile zoologice pasarile crescute in captivitate sunt hranite cu un amestec din fructe, cereale, morcovi si ierburi.

Porumbelul rozSunt pasari monogame, formeaza perechi pe viata. In perioada de imperechere, in lunile august-septembrie, isi construiesc un cuib destul de fragil, din crengute subtiri si fire de iarba uscate, pe copaci sau arbusti, pentru depunerea pontei. Uneori folosesc un cuib care a apartinut altor pasari. Masculul si femelea au un comportament specific inainte de imperechere, care se aseamana cu cel al porumbeilor europeni. Masculul urmareste femela cu coada rasfirata si coborata, scoate sunete specifice, apoi isi lovesc aripile, se giugiulesc unul pe altul si se ciupesc usor cu ciocul, mai ales pe cap si in zona gatului.

Citește și:  Mierla, o pasăre sedentară din România

Femela depune de regula doar doua oua, care sunt clocite timp de 14 zile de ambele pasari, ziua de mascul si noaptea de femela. Dupa eclozarea oualor ies puii care la inceput sunt orbi si au corpul acoperit cu puf alb. Puii sunt hraniti cu lapte de pasare – o pasta albicioasa din gusa adultilor, ce contine grasimi si proteine. Dupa 7 zile puii incep sa vada, dupa 10 zile incep sa consume hrana solida, iar dupa 21-28 de zile au corpul acoperit cu pene si incep sa zboare. Porumbeii tineri raman langa parinti inca o perioada de cateva saptamani si devin independenti in anul urmator. Speranta de viata la porumbelul roz este de 18-20 de ani. De obicei masculii sunt mai longevivi cu 5 ani decat femelele, ceea ce face ca numarul lor sa fie mai mare. Femelele se reproduc in captivitate dupa 10-11 ani, iar masculii mult mai tarziu, dupa 17-18 ani.

Porumbelul roz face parte din familia Columbiformes, familia Columbidae si este o specie in pericol de disparitie. In anul 1980 numarul de exemplare salbatice era mai mic de 20. De atunci prin programe de reproducere in captivitate si repopulare s-a ajuns la cresterea numarului de porumbei roz. Aceasta specie este amenintata si de introducerea in salbaticie a unor animale de prada – pisica salbatica, sobolanul negru, maimuta macacul mancator de crabi (Macaca fascicularis) – care distrug cuiburile, mananca ouale si puii acestor pasari.

Video – Porumbelul roz (Columba mayeri):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.