Colibriul gigant (Patagona gigas) este o pasare migratoare care traieste in Anzii Cordilieri din partea de vest a Americii de Sud, ajungand pana la altitudini de 5000 m. Uneori migreaza din Peru si Ecuador pana in Chile si Patagonia si se intoarce inapoi in Anzi.

Este cea mai mare dintre toate speciile de pasari colibri, are lungimea corpului de 20-22 cm, lungimea aripii de 14 cm si greutatea de 18-20 g. Penajul este in culori ce variaza de la gri, la maroniu si galbui, pe partea dorsala este mai inchis, iar pe cea ventrala mai luminos.

Ochii sunt mici, cu irisul de culoare neagra, picioarele sunt mici si negre, cu degete prevazute cu gheare ascutite. Coada este bifurcata, ciocul este lung si drept, adaptat perfect pentru a extrage nectarul din flori. Are varful limbii spintecat astfel incat formeaza pe ambele parti cate un tub, prin care aspira nectarul.

Pasarea zboara in fata florii, o apleaca cu ciocul in pozitie orizontala, ea fiind de obicei indreptata vertical si astfel anterele ating capul pasarii si deseori polenul se scutura pe penele sale. In momentul cand pasarea trece la floarea urmatoare, pistilul acesteia atinge polenul si astfel prin intermediul ei se realizeaza polenizarea.

Citește și:  Somnul cu barbă stufoasă (Ancistrus dolichopterus), un pește prolific și capricios din familia Loricariidae

Colibriul gigant (Patagona gigas)

In dorinta de a-si procura hrana pasarea executa o activitate neobosita trecand in zbor din floare in floare, asemanator albinelor si bondarilor de la noi. Aripioarele acestei pasari sunt sustinute de muschi puternici, fapt ce ii permite sa stea in aer mult timp, chiar si la altitudini mari, unde aerul este rarefiat. Hrana sa este completata si cu mici insecte.

In perioada clocitului isi face cuibul in tufisuri sau pe ramura unui copac, uneori pe cate un cactus. Acesta are pereti grosi facuti din licheni, muschi, fire de iarba uscate prinse intre ele cu panza de paianjen. Femela depune in cuib 2 oua, pe care le cloceste singura. Dupa eclozarea oualor apar puii care la inceput au corpul acoperit cu puf.

Pasarea-mama isi hraneste puii cu hrana regurgitata din gusa, sub forma de terci, introducand ciocul direct in gatul puiului.

Colibriul gigant face parte din ordinul Trochiliformes, familia Trochilidae. Nu este o pasare in pericol de disparitie.

Video – Colibriul gigant (Patagona gigas):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.