Pescarusul de fildes (Pagophila eburnea) isi petrece viata mai mult in Antarctica, la marginea banchizei de gheata. Apare si in regiunile nordice din Europa, America de Nord si Asia. Este o pasare partial migratoare, care in lunile de iarna pleaca spre sud, in SUA si Canada, la Marea Mediterana in Europa Centrala.

Penajul este asemanator la ambele sexe, complet alb, in lunile de iarna cu mici pete maronii si negre dispuse regulat. Ciocul este scurt, solid, cu varful partii superioare mai mult sau mai putin incovoiat si galben, picioarele mici si negre, cu degetele anterioare unite prin membrane interdigitale, ochii pozitionati pe partile laterale ale capului, cu irisul de culoare neagra. Exemplarele adulte ajung la lungimea corpului de 44-48 cm, greutatea de 450-700 g si anvergura aripilor de 110-120 cm.

Pescărușul de fildeș

Aceste pasari traiesc in colonii, isi fac cuiburile din materii vegetale pe plajele cu pietris, in zonele cu stanci de pe tarmuri. Hrana lor consta din pesti, nevertebrate, crustacee, resturi de hrana si excremente de la foci si ursi polari. Formeaza perechi monogame si raman impreuna pana la sfarsitul vietii. Perioada clocitului este in lunile iunie-iulie, cand femela depune in cuib 2 oua bej cu pete maronii, gri si verzui.

Citește și:  Cel mai răspândit șarpe veninos în Europa - Vipera neagră (Vipera berus)

Acestea sunt clocite atat de mascul, cat si de femela timp de 24-25 de zile. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti si ocrotiti de ambii parinti o perioada de o luna, apoi acestia reusesc sa zboare si sa-si gaseasca hrana singuri. Speranta de viata la pescarusul de fildes este de 13 ani.

Pescarusul de fildes face parte din ordinul Charadriiformes, familia Laridae. Este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie.

Video – Pescarusul de fildes (Pagophila eburnea):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.