Pestele-dinte antarctic (Dissostichus mawsoni) este cel mai mare peste din apele reci ale Antarcticii. Are lungimea corpului de peste 1 m si de cel mult 2,2 m si greutatea de pana la 120-135 kg. Inoata la adancimi foarte mari cuprinse intre 100-2000 m.

Este un peste bentonic care poate supravietui la temperaturi foarte scazute datorita proteinelor speciale din sange si tesuturi, care conform cercetatorilor actioneaza ca un antigel. De asemenea, la acest peste ritmul cardiac este de o bataie la 6 secunde. Are corpul in nuante de culori ce variaza de la negru-gri la verde-masliniu, pe partea dorsala cu diferite pete intunecate.

Corpul este alungit, capul mare, gura larga, ochii pozitionati pe partile laterale ale capului. Inotatoarele dorsala posterioara si anala sunt foarte lungi, inotatoarea dorsala anterioara este mai mica si are marginea rotunjita, aripioarele pectorale sunt mari, iar inotatoarea codala este in forma de carma.

Aceasta specie creste incet, are nevoie de 8-10 ani pentru a ajunge la maturitatea sexuala. Din punct de vedere al flotabilitatii pestele-dinte antarctic este neutru deoarece are oasele foarte usoare, contine multa grasime si nu este inzestrat cu vezica gazoasa.

Citește și:  Șarpele de iarbă (Natrix natrix), cea mai răspândită specie din Europa
Dissostichus mawsoni, Foto: myshared.ru
Dissostichus mawsoni, Foto: myshared.ru

Masa de grasime ii ofera rezervele necesare de energie pe care le poate folosi mai ales in perioada de reproducere. Are acuitatea vizuala foarte buna, retina este perfect adaptata si la lumina scazuta sau la intunericul de la adancimi mari din Oceanul Antarctic.

Pentru a se hrani inoata la adancimi mai mici unde vaneaza creveti, crabi, pesti de dimensiuni mici, calamari si sepii. La randul sau este mancat de animale marine foarte mari, cum sunt de exemplu elefantii de mare, casalotii si balenele ucigase.

Pestele-dinte antarctic face parte din ordinul Perciformes, familia Nototheniidae si nu este o specie in pericol de disparitie. Acest peste este apreciat pentru carnea sa alba foarte gustoasa, asemanatoare cu cea de cod, de aceea este pescuit in timpul verii australe, cand apare in apele de coasta in apropiere de Peninsula Antarctica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.