Pestele-pescar european este o specie foarte respingatoare si un pradator necrutator care populeaza estul Oceanului Atlantic de Nord, Marea Neagra, Marea Nordului, Marea Barents si Marea Mediterana.
Caracteristicile fizice ale peștelui-pescar european
Are lungimea corpului de 1,5 m (in cazuri exceptionale si de 2 m), iar greutatea de aproximativ 40-50 kg. Aspectul sau infricosator este creat de capul mare, puternic aplatizat care masoara cam jumatate din lungimea totala a corpului si de gura larga inzestrata cu numerosi dinti ascutiti de marimi diferite, care sfasie prada inainte ca pestele sa o inghita cu lacomie.
Conform cercetatorilor aceasta creatura este periculoasa pentru vietuitoarele oceanului dar si pentru om. Se banuieste ca ar putea inghiti si un om daca se ia in calcul faptul ca are greutatea de 50 kg si este capabil sa prinda pesti care au lungimea corpului aproximativ cat marimea sa. Acest peste inspaimantator si urat inoata si in Marea Neagra la adancimi foarte mari, de pana la 3600 m.
Are obiceiul sa stea nemiscat pe fundul apei, camuflat in stratul de sedimente de coloritul partii dorsale a corpului (in nuante maronii-verzui cu numeroase pete negre) si de franjurile de piele care ii marginesc partile laterale astfel incat conturul sau pare greu de observat. Pe partea ventrala coloritul corpului este albicios.
Isi prinde prada prin tehnica ambuscadei, sta nemiscat si absoarbe in gura orice animal care trece prin preajma. Prima inotatoare dorsala este formata din 6 raze, din care prima indeplineste rol de momeala, are la capat o nada ce poate ajunge in dreptul gurii si atrage prada.
A doua inotatoare dorsala are 10-13 raze, iar inotatoarea anala este mai mica, are 9-11 raze si apare pe partea opusa a corpului. Aripioarele pectorale sunt suficient de bine dezvoltate, alungite, astfel incat sa-i ofere posibilitatea de a se misca pe fundul marii, iar in zona gatului apar aripioarele pelviene care au dimensiuni putin mai reduse.
Corpul sau este puternic aplatizat, foarte lat, iar in zona pedunculului codal se ingusteaza mult si se termina cu inotatoarea codala mica. Este un peste mai putin activ, sta de obicei si se relaxeaza pe fundul marii, iar din cand in cand nu face decat sa deschida brusc gura si sa inhate prada ce s-a apropiat prea mult.
Strategii de vânătoare și dieta
Mananca tot ce prinde – pesti, crustacee, moluste, rechini, pisici de mare, etc. Are ochii mici, pozitionati deasupra capului, acuitatea sa vizuala este destul de slaba. Reproducerea are loc in lunile de primavara si iarna, femela depune icrele intr-o masa gelatinoasa, la adancimi mai mici, de pana la 180 m. Icrele au diametrul de 2,3-4 mm si eclozeaza dupa cateva zile. Din ele apar larvele care sunt pelagice.
Pestele-pescar european are denumirea stiintifica de Lophius piscatorius, face parte din ordinul Lophiiformes, familia Lophiidae si este o specie comuna in Oceanul Atlantic de Nord. Desi are un aspect neplacut, carnea acestui peste este apreciata de pescari pentru gustul ei placut.
Rolul peștelui-pescar european în ecosistem
Peștele-pescar joacă un rol important în ecosistemele marine prin menținerea echilibrului populațiilor de pești mai mici și crustacee.
De asemenea, ca prădător de top, influențează comportamentul și distribuția altor specii marine, contribuind la sănătatea habitatelor de adâncime. În același timp, peștele-pescar servește drept hrană pentru prădători mai mari, cum ar fi rechinii.
Video – Pestele-pescar european (Lophius piscatorius):