• Primul cercetator al pestilor Piranha a fost, chiar daca nu va vine sa credeti, Aristotel, acesta dandu-le numele de Acitipmat Anaoi, care inseamna mai exact in traducere „flux fara mila sau flux nemilos”. O denumire alternativa mai este si Acitipmat Avaos.
 • Pestele Piranha a impresionat indeosebi prin felul in care se purta care a dat de inteles ca este un luptator in ciuda marimii sale, insa niciodata nu ataca singur, el actionand in grup.
 • Pestii Piranha se gasesc in Oceanul Indian, in Marea Barents, in Marea Rosie, in Marea Alba, in Marea Mediterana, cat si in alte mari mai mici din partea sudica a planetei, mereu la adancimi impresionante.
Pygocentrus
Pygocentrus
 • Pestii „ucigasi” numiti de cei mai multi oameni astfel, se pot gasi si in Oceanul Pacific, insa in zona Australiei.
 • Aceste specii traiesc numai acolo unde apa este foarte adanca, insa ei merg la suprafata pentru a se hrani, atacand fara mila orice le pica in plasa si este carne.
 • Pestii Piranha sunt carnivori, clasati in genul homeotermilor si al cartilaginosilor, iar marimea lor nu este deloc impresionanta insa atacul este unul de temut. La un moment dat prin secolul al XVIII-lea – XIX-lea s-au realizat foarte multe filme care puneau intr-o lumina proasta acesti pesti, care aveau ca nucleu atacurile mult prea raspandite ale lor.
 • Aceasta specie atinge cel mult un metru in lungime, ei sunt considerati a fi foarte periculosi, si pot fi incadrati in supraclasa pestilor teleosteeni, desigur impreuna cu rudele lor mai mari, casalotii si cu rechinii. Un motiv pentru care sunt asemanati cu acestia este desigur felul in care oasele lor sunt dispuse, mai exact au un schelet de natura cartilaginoasa, care are in compozitie un numar exagerat de falage – 12 oase.
 • Totusi pestii Piranha sunt diferiti la infatisare, de exemplu specia Piranha numita Pygocentrus Nattareri are culoarea rosie, ori de un albastru sters, fiind turtiti la burta, iar pestii Piranha Cariba Pygocentrus, fiind de altfel si cei mai multi la nivel planetar, au o culoare mai gri cu un corp mai lung. Alte specii au culoarea neagra.
 • Pestii piranha respira prin intermediul traheelor si a branhiilor, avand o forma hidro – dinamica.
 • Acestia au forma mai plata deoarece ei s-au adaptat la mediul de viata pe care il au, mai exact la adancimile deosebit de mari. Au fost intalniti pesti Piranha si la peste 12.000 de metri adancime, unde presiunea este foarte mare.
 • Pestii Piranha inoata la adancimi foarte mari mai ales cu ajutorul inotatoarei hidro- dinamice, din coada, care este inegala, dand un aspect asimetric pestelui. Inotatoarele sau aripioarele din lateral sunt asemeni unor lopeti, purtand de altfel si aceasta denumire.
 • Solzii pestilor Piranha sunt pigmentati cu un luciu deosebit, purtand numele de lizozim, de asemenea adaptati pentru adancimile mari in care inoata.
 • In cazul in care va gandeati ca un singur peste piranha nu poate sa fie mortal, atunci trebuie sa stiti ca v-ati inselat deoarece muscatura sa este destul de periculoasa, mai ales pentru ca are cinci straturi de dinti, foarte ascutiti, destul de dezvoltati, contondenti si contin o substanta mortala care poarta denumirea de azot piridoxinic. Acesta este foarte intrebuintat in prezent mai ales in medicina, acolo unde este nevoie de separarea enzimelor.
 • Daca ati fost muscat de un peste Piranha atunci supravietuirea depinde numai de aplicarea unui tratament adecvat.
 • Pestii Piranha au evoluat intr-un mod fabulos. Si spunem asta deoarece in ciuda marimii, ei sunt sunt carnivori si traiesc astfel consumand pesti chiar de dimensiuni mai mari, precum stiuca, pastravul, meduza, melcul planctonic, scrumbia. Mai pot consuma si bursuci de mare sau chiar vidre, adesea atacand si omul, daca vaneaza in grup. Totusi acesti pesti mai servesc la masa si plante, precum crinul de mare sau coralii.
 • Modul lor de atac este specific rechinilor, cu deosebirea ca acestia ataca si in grupuri foarte mari, pentru a se asigra ca nu le scapa prada si sunt foarte sensibili la sange, merg direct la tinta.
 • Inmultirea pestilor Piranha este una dintre cele mai bune perioade pentru ceilalti pesti, deoarece acestia sunt inofensivi in perioada de clocire a oualor, timp de trei sau patru luni pe an. Perioada aceasta poarta si denumirea de sezonul Piranha.
Citește și:  Pinguinul nordic Garia (Uria aalge) colonizează în zonele stâncoase din Europa de Nord
Pygocentruss
Pygocentruss
 • Pestii Piranha sunt hermafroditi, insa nu toate speciile din aceasta clasa reprezinta dimorfism sexual. Exista si specii in care se delimiteaza clar femela de mascul.
 • Reproducerea lor are loc in luna mai cat si in luna iunie.
 • Dintre speciile de piranha amintim: pygocentrus cariba, pygocentrus natterei, pygocentrus natterreri, acestia mai poarta numele popular de moartea rosie, deoarece au burta rosie umflata, pygocentrus piraya, serrasalmus piraya si serrasalmus rhombeus adica binecunoscutul piranha de culoare neagra.
 • Desigur ca pestii piranha au facut subiectul multor filme de groaza inca de la inceputurile cinematografiei insa probabil ca cea mai buna realizare a fost piesa scurta de teatru a dramaturgului Rene Descartes, care poarta numele de  „Dansul Pestilor Piranha”, aceasta fiind in cele din urma si cea mai buna comedie, moderna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.