Tiparul electric este un peste de prada deosebit de periculos, deoarece el se apara generand impulsuri electrice. Are trei perechi de organe care genereaza tipuri diferite de descarcari electrice: Shachs, Hunter si organul principal.
Cand localizeaza prada, prin sistemul nervos sunt transmise semnale spre celulele electrice, se creeaza o diferenta de tensiune si se genereaza curentul. Pestii tineri produc socuri mai mici.
Populeaza apele Amazonului si ale Americii de Sud. Este intalnit in mari, oceane si apele dulci ale lacurilor.
Are corpul alungit, fara solzi, gura lunga prevazuta cu dinti ascutiti, doua perechi de branhii. De asemenea, are un organ respirator in cavitatea bucala, care il determina sa iasa mereu la suprafata apei (la cca. 10 minute) pentru a respira.
Poate ajunge la o lungime de aproximativ 2 m si o greutate de 18-20 kg. Culoare corpului poate fi galbena, verde cu alb, negru si argintiu.
Se hraneste cu diferite nevertebrate si mamifere mici, ca de exemplu: moluste, crabi, pesti, caracatite, broaste testoase, creveti etc. In perioada de reproducere, femela si masculul isi unesc corpurile, astfel ouale sunt fecundate si eliberate in apa. In contact cu apa, acestea se transforma in larve, care sunt purtate de curentii de apa si la un moment dat raman pe fundul apei. Cand ouale se sparg, ies puii de tipar.
Tiparul electric face parte din genul Electrophorus si este un peste foarte pretuit de colectionari, dar greu de capturat. Acest peste nu se mananca deoarece are pielea toxica si poate duce la imbolnavirea persoanei care o consuma.