Peştera Porţile Bihorului aparţine, din punct de vedere administrativ, de localitatea Băiţa din judeţul Bihor. Mai exact, ea se află în Valea Coşuri, în amonte de confluenţa cu Valea Calului.

Peştera Porţile Bihorului poate fi uşor trecută cu vederea de cei care nu ştiu foarte bine traseele din această parte a Munţilor Apuseni. Pentru a o găsi, turiştii trebuie să meargă 15-20 de minute pe Valea Crișului, până în punctul în care apare un drum în stânga şoselei, drum care coboară.

De aici, trebuie să se meargă pe poteca tăiată în stâncă şi se urcă prin pădure până când se ajunge într-un luminiş străbătut prin stânga de cursul unei ape. Se urmează acest curs pentru circa cinci minute şi se ajunge în faţa stâncii în care a fost săpată peştera.

Specialiştii consideră Peştera Porţile Bihorului un fenomen carstic de amploare mare, iar caverna poate fi vizitată fără niciun fel de probleme chiar şi de cei care nu sunt echipaţi corespunzător şi nu au asupra lor surse de iluminare. Peştera s-a format din prăbuşirea unui aven, pereţii acestuia fiind fasonaţi de prelingerea apei. Numele peşterii provine de la două portaluri care dau în interiorul ei.

Prima „poartă” face legătura cu sala cea mare, a cărei podea este din prundiş şi este străbătută de apa pârâului. La 17 metri de această poartă, se află o cascadă destul de spectaculoasă, cu o înălţime de patru metri, la baza căreia natura a format o marmită. După aceasta, se află o a doua sală, iar în dreapta acesteia se află fundul unui aven, ai căror pereţi netezi depăşesc înălţimea de 30 de metri.

Cel de-al doilea portal al Peşterii Porţile Bihorului este reprezentat de arcada care se află deasupra acestui fund de aven. Încăperea creată de acest fund are un diametru de 12 metri, cursul apei fiind, de data aceasta, în partea dreaptă. Apa iese dintr-o galerie care este inundată în cea mai mare parte a anului, însă pe timp de secetă ea poate fi vizitată fără probleme. Galeria este mai întortocheată şi se termină într-un loc în care se află un puţ.

Deşi este accesibilă, Peştera Porţile Bihorului poate pune turiştii în dificultate atunci când nivelul apei creşte foarte mult. Temperatura apei din peşteră este de 8 ˚C, în timp ce temperatura aerului ajunge la 9 ˚C. Până acum, specialiştii au găsit în apele peşterii câteva specii de vieţuitoare foarte interesante.

Peștera Porțile Bihorului este renumită pentru formațiunile sale calcaroase spectaculoase și pentru faptul că servește ca habitat pentru lilieci și diverse insecte troglobionte, adaptate la întunericul perpetuu. Formațiunile stalactite și stalagmite ale peșterii, unele dintre ele datând de mii de ani, creează un decor natural impresionant, fiecare colț al peșterii povestind o parte din istoria geologică a regiunii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.