Cea mai cunoscută peşteră din Munţii Poiana Ruscă, Peştera Româneşti nu este foarte mare, însă acustica sa este una deosebită, motiv pentru care anual se ţin în ea diverse concerte. Peştera se află în judeţul Timiş, lângă satul Româneşti.

Pentru a ajunge la Peştera Româneşti, turiştii au la dispoziţie mai multe variante:

  • DN 68A, ruta Deva – Margina – Cosava
  • E70, ruta Timișoara – Lugoj, apoi DN 68A

Ambele drumuri duc la Coşava, de unde se face un drum spre Valea lui Liman, iar apoi spre satul Româneşti. Din Româneşti şi până la peşteră, traseul nu este tocmai uşor şi accesibil – drumul nu este asfaltat, fapt ce ar putea crea probleme celor cu maşini mai mici. Pe jos, traseul durează circa o oră.

Peştera Româneşti are o lungime de 1.450 de metri şi a fost cercetată de speologi pentru prima dată în anul 1872. Cercetările de atunci, precum şi cele de după au scos la iveală faptul că peştera a fost locuită încă din perioada neolitică – au fost descoperite obiecte din ceramică (culturile Cotofeni şi Tisă), o vatră (aflată în Muzeul Banatului) şi un depozit de cereale. Mai mult, au fost găsite şi oase de urs de cavernă, acestea aflându-se tot în Muzeul Banatului. Însă toate datele care se ştiu astăzi despre Peştera Româneşti provin din a doua jumătate a secolului al XX-lea, când clubul de speologie Speotimis explorează zona carstică a versantului stâng din Valea Farasești.

Citește și:  Bustul lui Badea Cârțan din Făgăraș: eroul românesc

Dispusă pe trei nivele, Peştera Româneşti este cunoscută pentru colonia sa de lilieci, aflată acolo în permanenţă. Interesant este că Sala Liliecilor a fost săpată în brecie tectonică, lucru cu care foarte puţine peşteri din România se pot mândri. Din cele trei nivele, doar două pot fi vizitate de turişti, etajul inferior fiind accesibil doar pentru speologi.

Începând cu anul 1984, în fiecare an, în Peştera Româneşti au loc spectacole de concerte, susţinute de nume cunoscute, precum Filarmonica Banatul sau formaţii ca Implant pentru Refuz, Cargo sau Zdob şi Zdub, aceştia din urmă reuşind să strângă un număr record de spectactori, şi anume 2.000 de oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.