Somnul de sticla (Kryptopterus bicirrhis) este o specie care are corpul transparent, nu prezinta nici un desen intunecat pe piele fata de ceilalti somni cunoscuti. Populeaza apele din sud-estul Asiei, mai ales in Thailanda si Indonezia, preferand luncile joase sau raurile mari cu ape tulburi. Unele specii sunt transparente, iar altele aproape transparente.

Are lungimea de cel mult 15 cm, coada este adanc bifurcata si uneori asimetrica, iar inotatoarea dorsala lipseste. Inotatoarea anala este foarte lunga, se intinde din zona din spatele capului pana la baza cozii. Unele exemplare prezinta o inotatoare dorsala foarte mica, redusa la una sau doua radii. Gura este prevazuta cu doua mustati lungi, iar ochii sunt destul de mari si de culoare inchisa.

Singurele sale parti clar vizibile de pe corp sunt ochii, zona din spatele capului, organele digestive, organele reproductive si coloana vertebrala. Transparenta se explica prin faptul ca pielea este foarte subtire, tesuturile corpului sunt deosebit de uleioase, iar carnea este traslucida. Cand mananca i se poate vedea mancarea in stomac. Se hraneste in special cu pesti mici si cu insecte acvatice.

Citește și:  Urși arboricoli, ursul negru cu ochelari (Tremarctos ornatus)

Somnul de sticlă

Multe exemplare din aceasta specie sunt vanate si vandute ca pesti de acvariu. Unele firme care se ocupa cu vanzarea acestor pesti injecteaza in corpul lor diferiti coloranti pentru a-i face mai atractivi – acest tratament fiind insa interzis prin lege.

Este un peste timid, ii place sa se ascunda printre plantele acvatice din acvariu, de aceea este indicat sa fie crescut impreuna cu alte exemplare, in bancuri mici. Se intelege destul de bine si cu alte specii de pesti de acvariu, de aceea poate fi tinut alaturi de Guppy, Platy si Xipho. Temperatura apei trebuie sa fie in jur de 24ºC iar pH-ul de 6,5-7.

Are nevoie de apa curata, de putin curent acvatic care sa imite mediul din care provine. Trebuie hranit cu fulgi, pestisori, creveti, viermisori si rame. Cand este bolnav, somnul de sticla sta intotdeauna pe fundul apei, iar cand moare are culoarea alba.

Somnul de sticla face parte din ordinul Siluriformes si familia Siluridae. Nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Somnul de sticla (Kryptopterus bicirrhis):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.