Pestele ananas (Cleidopus gloriamaris) populeaza apele din Oceanul Indian si Oceanul Pacific. Numele de peste ananas vine de la forma corpului si de la solzii sai mari de culoare galbena si cu margini negre, care ii confera un aspect de coaja a fructului de ananas.

Aceasta specie are corpul rotund, protejat aproape complet de o platosa osoasa si de spini ascutiti, indreptati inapoi, situati pe inotatoarele dorsale si pe cele pelvine. Prima inotatoare dorsala are 5-7 raze, iar cea de-a doua are 12 raze. Capul este mare, la fel si gura, botul este turtit, iar dintii sunt destul de subtiri si mici, prezenti pe falci si centrul gurii.

De asemenea prezinta pe suprafata mandibulei un organ luminescent, care ziua are culoarea portocalie, iar noaptea devine verde-albastrui fosforescent. In momentul cand pestele tine gura inchisa, acest organ este acoperit de buza inferioara. De-a lungul maxilarului inferior prezinta o dunga subtire si rosie.

Este o specie nocturna care poate fi intalnita des in pesteri si la marginile acestora.

Avand un comportament destul de rezervat, linistit si timid, acest peste se refugiaza in cavitatile si fisurile coralilor si printre pietrele din jur. Metoda de hranire a acestui peste este in stransa legatura cu acest organ care straluceste.

pesti ananas

Astfel, el obisnuieste sa se aventureze mai ales noaptea afara din pesteri, cand diferite crustacee, mici pestisori sau alte tipuri de nevertebrate sunt atrase de stralucire si cad prada pestelui ananas. Datorita faptului ca aripioarele sale inotatoare sunt destul de mici, acest peste este destul de rigid si nu este un bun inotator.

Citește și:  Pesti ososi, de acvariu - Mancatorul de alge (Gyrinocheilus aymonieri)

Un exemplar adult poate ajunge pana la aproximativ 28 cm si greutatea de 500 g. Uneori pot fi observate perechi de pesti ananas izolate in perioada de reproducere, cand femela depune oualele si acestea sunt fecundate de mascul, iar apoi abandonate. Aceasta specie nu este pe cale de disparitie, numarul de exemplare fiind destul de mare mai ales in zonele de coasta ale Australiei, la adancimi de 10-600 m, in zona barierelor de corali sau in apropierea porturilor.

Pestele ananas face parte din ordinul Beryciformes si familia Monocentridae. Din aceasta familie fac parte mai multe specii asemanatoare, dintre care doar una mai este bioluminescenta, numita Monocentris japonica cu fotoforul pe maxilarul superior, care traieste in apele australiene si poate ajunge la lungimea de 17 cm.

Pestele ananas este foarte iubit si apreciat de acvaristi, insa pentru a mentine acest exemplar in viata in captivitate trebuie exeperienta, deoarece este destul de pretentios si dificil de crescut. Speranta de viata in captivitate poate fi si de 10 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.