Peștele zburător de Atlantic (Cypselurus heterurus) este o specie unică și fascinantă, cunoscută pentru capacitatea sa extraordinară de a plana deasupra apei.
Adaptările fizice ale peștelui zburător de Atlantic
Pestele zburator de Atlantic (Cypselurus heterurus) se diferentiaza de alti pesti zburatori prin faptul ca are atat aripioarele pectorale, cat si inotatoarele pelviene de forma unor aripi adaptate pentru zbor. Aceste inotatoare sunt extrem de dezvoltate, au o forma ascutita si masoara din punct de vedere a lungimii cam doua treimi din lungimea corpului pestelui si din punct de vedere al latimii au aproximativ o treime din aceasta lungime.
Nu de putine ori acesti pesti pot fi observati in grup cum se ridica la inaltimi de 1 m deasupra apelor din nord-estul Oceanului Atlantic. Un numar mare de exemplare apare in apele din Stramtoarea Gibraltar si in Marea Mediterana.
Pestele zburator de Atlantic are corpul subtire, fusiform, acoperit cu solzi mari, are lungimea de aproximativ 40 cm, iar coloritul este albastru-inchis pe partea dorsala, argintiu pe partile laterale si alb cu reflexe albastrui si argintii pe partea ventrala.
Capul este bine dezvoltat, gura mica este prevazuta cu numerosi dinti mici si ascutiti, iar ochii sunt mari si pozitionati pe partile laterale. Are inotatoarea dorsala alungita, simpla, de culoare gri, situata mult spre partea posterioara a corpului. Inotatoarea anala este foarte mica, iar inotatoarea codala are doi lobi, dintre care cel superior este mai mare decat cel inferior.
Comportamentul de zbor și strategia de apărare
Aceasta specie are capacitatea de a plana pe o lungime de cca. 200 m, prin deschiderea inotatoarelor care se intind orizontal ca niste aripi, fara a bate aerul cum procedeaza pasarile in zbor. Au posibilitatea de a-si lua un avant atat de mare de pe suprafata apei cu o viteza de aproximativ 60 km/ h, uneori pentru a scapa de pradatori, ca apoi sa cada din nou in apa pentru a inota. Hrana acestor pesti consta din organisme planctonice si mici pestisori pe care ii vaneaza mai ales noaptea.
La aceasta specie ouale au forme sferice, sunt lipicioase datorita unor filamente de pe suprafata lor, fapt ce face sa se prinda foarte usor de alge sau diferite corpuri de pe fundul apei, dupa ce se scufunda. Dupa eclozarea oualor apare puietul care se remarca prin faptul ca au niste mustati sub barbie. Cand ajung in stadiul de adult aceste mustati dispar.
Pestele zburator de Atlantic face parte din ordinul Beloniformes, familia Exocoetidae. Nu este o specie pe cale de disparitie. Carnea acestui peste este considerata de localnici ca fiind foarte gustoasa.
Reproducerea și dezvoltarea peștelui zburător de Atlantic
Peștele zburător de Atlantic are un ciclu de reproducere interesant, adaptat la mediul său marin. Femelele depun ouă lipicioase, cu filamente mici pe suprafața lor, care se agață ușor de algele plutitoare sau de obiectele de pe fundul apei.
Această adaptare ajută ouăle să rămână protejate și să nu fie transportate de curenți în locuri nefavorabile dezvoltării. După o perioadă de incubație de câteva zile, ouăle eclozează și apar puietul, care se remarcă prin prezența unor „mustăți” sub barbie.
Aceste mustăți, care dispar pe măsură ce peștele crește, sunt folosite pentru a simți vibrațiile din apă și a detecta prada sau pericolele. Pe măsură ce ajung la maturitatea sexuală, peștii zburători încep să-și dezvolte înotătoarele pectorale și pelviene, devenind capabili de planare la vârsta de aproximativ un an.
Video – Pestele zburator de Atlantic (Cypselurus heterurus):