Pestele zburator de Atlantic (Cypselurus heterurus) se diferentiaza de alti pesti zburatori prin faptul ca are atat aripioarele pectorale, cat si inotatoarele pelviene de forma unor aripi adaptate pentru zbor. Aceste inotatoare sunt extrem de dezvoltate, au o forma ascutita si masoara din punct de vedere a lungimii cam doua treimi din lungimea corpului pestelui si din punct de vedere al latimii au aproximativ o treime din aceasta lungime.

Nu de putine ori acesti pesti pot fi observati in grup cum se ridica la inaltimi de 1 m deasupra apelor din nord-estul Oceanului Atlantic. Un numar mare de exemplare apare in apele din Stramtoarea Gibraltar si in Marea Mediterana.

Pestele zburator de Atlantic - Cypselurus heterurus

Pestele zburator de Atlantic are corpul subtire, fusiform, acoperit cu solzi mari, are lungimea de aproximativ 40 cm, iar coloritul este albastru-inchis pe partea dorsala, argintiu pe partile laterale si alb cu reflexe albastrui si argintii pe partea ventrala.

Capul este bine dezvoltat, gura mica este prevazuta cu numerosi dinti mici si ascutiti, iar ochii sunt mari si pozitionati pe partile laterale. Are inotatoarea dorsala alungita, simpla, de culoare gri, situata mult spre partea posterioara a corpului. Inotatoarea anala este foarte mica, iar inotatoarea codala are doi lobi, dintre care cel superior este mai mare decat cel inferior.

Citește și:  Morunul, unul dintre cei mai mari pești de apă dulce din Europa

Aceasta specie are capacitatea de a plana pe o lungime de cca. 200 m, prin deschiderea inotatoarelor care se intind orizontal ca niste aripi, fara a bate aerul cum procedeaza pasarile in zbor. Au posibilitatea de a-si lua un avant atat de mare de pe suprafata apei cu o viteza de aproximativ 60 km/ h, uneori pentru a scapa de pradatori, ca apoi sa cada din nou in apa pentru a inota. Hrana acestor pesti consta din organisme planctonice si mici pestisori pe care ii vaneaza mai ales noaptea.

Pestele zburator de Atlantic

La aceasta specie ouale au forme sferice, sunt lipicioase datorita unor filamente de pe suprafata lor, fapt ce face sa se prinda foarte usor de alge sau diferite corpuri de pe fundul apei, dupa ce se scufunda. Dupa eclozarea oualor apare puietul care se remarca prin faptul ca au niste mustati sub barbie. Cand ajung in stadiul de adult aceste mustati dispar.

Pestele zburator de Atlantic face parte din ordinul Beloniformes, familia Exocoetidae. Nu este o specie pe cale de disparitie. Carnea acestui peste este considerata de localnici ca fiind foarte gustoasa.

Video – Pestele zburator de Atlantic (Cypselurus heterurus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.