In Oceanul Atlantic, Marea Neagra si Marea Mediterana traieste Scorpia de mare (Scarpoena porcus) – un peste rapitor cu o forma ciudata, care are capacitatea de a-si schimba culoarea corpului. De asemenea scorpia de mare apare si in apele din Insulele Britanice, Azore, Canare, Senegal si Madeira.

Acest peste are capul mare si rotund, doar in putine locuri solzos, prevazut cu ghimpi ososi si tepi puternici, indreptati in diferite directii. Gura este mare, larga si putin oblica, cu falcile prevazute cu dinti subtiri si ascutiti. Ochii sunt rotunzi si mari, cu irisul de culoare ce poate varia mult de la un exemplar la altul.

Corpul unui exemplar adult are un aspect robust, ajunge pana la 25 cm (in cazuri exceptionale pana la 37 cm) si greutatea de 870 g. Coloritul este maroniu sau roscat-maroniu, cu diferite nuante de galben, gri, alb-cenusiu, verzui.

Inotatoarea dorsala este foarte lunga, are 12-13 spini cu glande veninoase si 9 raze moi in partea posterioara. De asemenea si inotatoarele pelviene si anala prezinta glande veninoase, care prin spinii ascutiti provoaca intepaturi pradatorilor. Inotatoarea codala este simpla si putin ingrosata.

Citește și:  Morunul, unul dintre cei mai mari pești de apă dulce din Europa

Scorpia de mare

Pestele scorpia de mare traieste solitar, prefera sa stea la adancimi de 800 m in apele litorale de coasta in apropierea stancilor, sau pe fundul nisipos, camuflat printre pietrele acoperite de alge. Hrana sa consta din crustacee, crabi, mici pesti si nevertebrate.

In perioada de reproducere, din luna iulie si pana in luna septembrie, femela depune ouale in apa. Ouale au diametrul mai mic de 1 mm, iar larvele care apar dupa eclozarea lor au cca. 1,72 mm.

Scorpia de mare face parte din ordinul Scorpaeniformes si familia Scorpaenidae. Nu este o specie in pericol de disparitie, numarul de exemplare fiind foarte mare.

Video – Scorpia de mare (Scarpoena porcus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.