La vârsta la care copiii încă se joacă şi de abia încep să-şi descopere interesele, un băiat devine profesionist în IT. Petru Rogojan a reuşit de la o vârstă fragedă să îşi dezvolte capacităţile excepţionale şi să devină un web designer şi programator talentat şi recunoscut la nivel universitar.

Recent, băiatul a primit recunoaştere în cadrul Premiilor de excelenţă Rotary Club Sibiu. Odată cu o diplomă de excelenţă, micul programator a primit şi un premiu care îi va uşura dezvoltarea profesională, premiu la care au contribuit şi şefii unor mari companii IT: un laptop de ultimă generaţie şi o sumă care îi permite continuarea modului de curs pentru experţi web.

Povestea copilului ce a cucerit lumea IT merită a fi cunoscută. Petru Rogojan a fost un copil pasionat dintotdeauna de computere, în special de jocuri PC. Pasiune care nu i-a dăunat deloc: la 10 ani, în urmă cu doi ani, băiatul îşi exprimă dorinţa de a urma cursuri specializate de web design. Mama sa insistă să fie acceptat şi în final el este înscris la un curs dedicat adulţilor din cadrul Asociaţiei Swiss Webacademy (o asociaţie profesională care oferă cursuri avansate colaborând cu câteva instituţii din Elveţia). Condiţiile erau clare: băiatul trebuia însoţit de către un adult la cursuri şi în cazul în care nu ţinea pasul, trebuia să renunţe la modul.

Nu numai că Petru a ţinut pasul cu colegii săi de curs, însă a terminat primul an în fruntea clasei cu un proiect admirabil, un nou site pentru Palatul Copiilor din Sibiu, site adoptat de instituţie. Anul al doilea, băiatul a început cursuri de programare specializate şi a ajuns încă o dată în fruntea clasei, cu un site inovator pentru Colegiul Naţional Brukenthal Sibiu (devenit site oficial). Atât colegii săi, cât şi profesorii au fost uimiţi de logica, dar şi de imaginaţia băiatului. A dovedit la fel de multe abilităţi IT ca şi colegii adulţi, ba chiar i-a depăşit prin inovaţie. Poate că acesta este secretul excelenţei: o minte logică şi capabilă, o imaginaţie de copil şi o voinţă de fier.

Citește și:  Craciunul cu prietenii virtuali

Astfel, Petru Rogojan a ajuns la vârsta de doar 12 ani cel mai tânăr posesor al unui certificat care echivalează cu modulul de masterat IT de la Universitatea de Ştiinţe Aplicate Vest Elveţia în Neuchatel. La această vârstă fragedă, el este printre cei cinci programatori admişi la modulul de web expert. Când va finaliza acest modul expert, va avea o calificare egală cu o diplomă master recunoscută în toată lumea.

În afară de admiraţie, există ca întotdeauna şi critici: trebuie un copil de doar 12 ani supus unor astfel de presiuni? Este bine ca un copil să facă o muncă de adult? Unii protestează că mama băiatului l-a presat să urmeze această cale şi că băiatul nu se bucură de copilăria sa. Şi totuşi, oricine îl aude vorbind poate vedea pasiunea băiatului: pentru el, munca sa nu este istovitoare, i se pare naturală şi interesantă. Acesta este încă un secret al excelenţei: pasiunea pentru munca ta.

În orice caz, tânărul masterand Petru Rogojan îşi are viitorul asigurat şi probabil va uimi în continuare lumea cu abilităţile sale, ce nu sunt cu nimic mai prejos decât cele ale unui specialist IT mai experimentat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.