Familia Salticidae cuprinde o varietate de aproximativ 5000 de specii de paianjeni saritori, care traiesc in toata lumea, in zonele impadurite, pe pajisti, pasuni, campuri si gradini. Aceste specii salticide alcatuiesc una dintre cele mai numeroase familii de paianjeni.

Principala caracteristica distinctiva este data de ochii lor proeminenti, doi mai mici pe parti si doi mai mari in mijloc. In fata carapacei de forma rectangulara, care are o parte rotunjita si o parte din fata patrata, se afla acesti patru ochi mari specifici acestei familii de paianjeni. Cu ajutorul ochilor aceste creaturi mici au cea mai agera vedere dintre toate speciile paianjeni, au capacitatea sa aprecieze foarte corect distanta, forma si miscarea. In interiorul capului spatele capsulei oculare poate fi usor miscat si astfel pastrata imaginea prazii centrata pe retina. Ochii mai mici din partile exterioare au rolul de a detecta doar miscarea.

Aproape toate speciile de paianjeni saritori au corpurile paroase, robuste, cu lungimi ce variaza intre 0,2-1,6 cm. Unele dintre ele au un aspect sters, care nu iese in evidenta, iar altele sunt viu colorate cu semne specifice, elaborate. Existe multe specii care se aseamana foarte mult cu furnicile, ajungand chiar sa-si imite prada din punct vedere al infatisarii, dar si comportamentului.

Acesti paianjeni sunt activi numai in timpul zilei, cand principala lor preocupare este de a-si pandi prada – ce consta din tot felul de insecte de pe sol, de pe pereti, din tufisuri, etc. Numele face referire la metoda lor de vanatoare foarte interesanta – printr-un salt asupra prazii si apucarea acesteia. De asemenea, ei sar si pentru a scapa de pradatori, nu numai cu scopul de a-si vana prada. Cele doua perechi de picioare posterioare sunt intinse rapid prin presiune hidraulica. Ca o masura de precautie, inainte de a face saltul, paianjenul saritor agata un fir de matase, cu scopul de a ramane prins de el in cazul in care greseste traiectoria.

Dintre aceste 5000 de specii, cei mai viu colorati sunt paianjenii tropicali, acestia au perisori irizati pe tot corpul, dispusi interesant in diferite pete si modele. Unele specii au intreaga suprafata superioara a abdomenului de culoare portocalie sau rosie-aprinsa. De regula masculii au picioarele anterioare mai mari si pedipalpii impodobiti cu scopul de a impresiona si atrage femelele in perioada de imperechere.

Dintre speciile de paianjeni saritori fac parte: paianjenul-zebra, Euophrys species, Chrysilla species si Phidippus regius.

Euophrys species, Foto: naturespot.org.uk
Euophrys species, Foto: naturespot.org.uk

Euophrys species – Populeaza regiunile din Asia, Europa, America de Nord si Africa de Nord. Traieste mai ales pe sol, in iarba deasa, pe sub pietre si plantele joase. Nu apare deloc in Arctica si Antarctica. Ca si alte specii, in perioada de imperechere masculii se lupta intre ei pentru impresionarea femelei, aceasta alegand pe cel care castiga la final. Interesant la aceasta specie este ca are opt ochi, doi in centru foarte mari, doi la exterior si alti patru pe partile laterale ale capului. Acesti paianjeni sunt foarte mici si in numar foarte mare.

Citește și:  Bivolul indian (Bubalus bubalis), strămoșul bivolului domestic
Chrysilla species
Chrysilla species

Chrysilla species – sunt paianjeni saritori care se hranesc cu tot felul de insecte, insa prefera cel mai mult furnicile. Au obiceiul sa sara asupra prazii pe la spate, sau sa sara intai in capul furnicii. Masculii au lungimea corpului de 0,4-0,9 cm, iar femelele sunt mai mici, ajung la lungimea de 0,4 cm. Traiesc in Asia de Sud, in Australia si Africa de Est.

Phidippus regius
Phidippus regius

Phidippus regius – Aceasta specie este originara din sud-estul Americii de Nord si este una dintre cele mai mari din categoria paianjenilor saritori, care exista pe pamant. Masculii si femelele comunica intre ei prin mai mult de 20 de semnale pe care le fac cu palpii si picioarele. Sunt intalniti in padurile si pajistile din Florida, Cuba, Insula Pastelui, Caraibe.

Unii paianjeni prefera sa-si intinda panza pe plantele, copacii sau arbustii din zonele aride, iar altii stau mai ales pe dosul frunzelor de palmier, sub scoarta copacilor, in gauri si fisuri ale zidurilor caselor vechi. Deseori pot fi observati traversand in graba suprafetele netede ale peretilor cladirilor.

Masculii ajung la lungimea corpului de 1,2 cm si au un colorit negru cu dungi albe, iar femelele sunt mai mari, au lungimea de 1,5 cm si se recunosc dupa nuantele de gri si portocaliu-intens de pe partea superioara a corpului. Sunt paianjeni diurni, isi vaneaza prada ziua, sarind aupra ei si injectandu-i un venin foarte puternic. Astfel, poate dobori chiar si insecte mai mari, flururii, lacustele, insa mai mult prefera omizile si mustele. Cand ajung la maturitatea sexuala, femelele se imperecheaza imediat, apoi depun un numar mare de oua sub scoarta copacilor sau sub diferite materiale lemnoase in locurile greu accesibile.

Salpticus sp.

Salpticus sp. – Acest paianjen cu ajutorul celor doi ochi mari din fata poate detecta prada in miscare de la o distanta de aproximativ 25 cm. El isi misca corpul si aduce prada in campul vizual al celor doi ochi din mijloc, care au capacitatea de a-i oferi o imagine cu o rezolutie marita. Apoi paianjenul se misca incet spre prada si sare brusc asupra ei de la o distanta de cca. 5-10 cm.

Datorita desenului de pe partea dorsala in dungi albe si negre, in forma literei Z, a primit denumirea de paianjenul-zebra. Masculul are lungimea de 0,5-0,6 cm, iar femela de 0,5-0,8 cm. Se hraneste cu insecte mai mari decat marimea lui, in special cu tantari, muste, nu suporta furnicile. Traieste in America de Nord si Europa, in zone cu asezari umane, in zilele calduroase poate fi vazut pe garduri, pereti, copaci si plante.

Paianjenii saritori fac parte din ordinul Araneae, clasa Arachnida.

Video – Paianjeni saritori (Phidippus mystaceus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.