Arta poate fi atat de dulce uneori, uneori intr-un mod metaforic, alteori in adevaratul sens al cuvantului. In China, mai precis in provincia Sichuan, este intalnita o veche traditie care presupune realizarea unor picturi cu ajutorul zaharului caramelizat, astfel incat rezultatul poate fi trasat simplu in picturi cu gust de caramel iar arta din zahar caramelizat este apreciata atat de catre localnici, cat si de catre turisti.
Traditia este foarte veche, chiar din timpul dinastiei Ming, atunci cand figurinele din zahar caramelizat erau realizate si folosite in scop ritualic, acest mestesug facand parte din fabuloase lume artistica a Asiei. A cunoscut o imensa popularitate in timpul dinastiei Qing, perioada in care a cunsocut si cateva inovatii in privinta tehnicilor si a instrumentelor folosite.
Treptat, traditia si-a pierdut din popularitate insa a inceput sa fie privita ca o modalitate interesanta de exprimare artistica, asa ca picturile realizate in acest fel sunt considerate cu adevarat fascinante in prezent.
Pentru realizarea acestor picturi este nevoie de foarte mult exercitiu. Pe langa tehnica, folosirea unei cupe speciale pentru picurarea zaharului caramelizat reprezinta un alt pas foarte important. Zaharul este topit intr-un recipient special dupa care se foloseste lingura speciala pentru a forma figurinele dorite pe suprafata de lucru. Si daca va intrebati daca picturile sunt comestibile, raspunsul este da. Figurinele pot fi consumate astfel incat turistii care ajung in provincia Sichuan pot simti cu adevarat gustul dulce al artei.