In era Mezozoica, in Triasicul superior si-au facut aparitia primii dinozauri erbivori, mai ales pe meleagurile argentiniene din America de Sud. Dintre acestia cel mai mic dinozaur care semana cu o pasare era Pisanosaurusul – care avea aproximativ 90 cm lungime si cantarea 4 kg.

Din acest grup de dinozauri erbivori primitivi este cunoscuta o singura specie – Pisanosaurus mertii – pe baza ramasitelor sale fosile, partiale, care au fost descoperite in Hoyada de Las Lajas, la cca. 60 km de Ischigualasto-Argentina, in anul 1964. Acest animal preistoric a trait cu aproximativ 225 milioane de ani in urma si a fost descris de catre paleontologul argentinian Rodolfo Casamiquela, in anul 1967.

Scheletul sau este incomplet, el include cateva fragmente: o mandibula cu 12 dinti, o parte din coloana vertebrala, tibia dreapta lunga de 12 cm, un femur incomplet si cateva parti din artere.

Pisanosaurus

Analizand fosilele acestui Pisanosaurus, cercetatorii au concluzionat ca era mic si cu o constitutie subtire, avea aproximativ 30 cm inaltime, bazinul sau incomplet semana cu cel al dinozaurilor primitivi erbivori saurischieri cu cioc, de aceea se credea ca acest dinozaur ar fi fost unul dintre primii ornitischieri (un ordin mai vechi al dinozaurilor care se hraneau cu plante).

Citește și:  Eogyrinus, uriașul reptilelor de acum 310 milioane de ani, din Carbonifer

O alta particularitate a acestui animal erau dintii maxilarului, puternici si compacti, aranjati alaturi de un rand de masele laterale si perfect adaptati astfel incat sa mestece cu usurinta plantele mai tari, tipice zonei semiaride in care a trait. Pozitia labelor (cu degete lungi si gheare ascutite) si forma picioarelor arata ca era un animal biped, unul din primii ornitischieri.

Membrele posterioare erau foarte lungi comparativ cu cel anterioare, fapt ce arata ca era un foarte bun alergator, mai ales cand era nevoit sa fuga de pradatori. Dusmanul sau cel mai mare era dinozaurul Herrerasaurus – un fioros carnivor care masura 5 m si cantarea aproximativ 100-350 kg. Ramasitele acestuia au fost descoperite tot in Argentina si dateaza din aceeasi perioada a Triasicului superior.

Dinozaurul Pisanosaurus face parte din ordinul Ornithischia si familia Pisanosauridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.