Pisica aurie africana (Felis aurata) este o felina de talie medie care traieste in habitate de padure, mai ales in padurile tropicale umede, de regula in apropierea raurilor, din Africa Centrala si de Vest. Cele mai multe exemplare apar in Senegal, Angola de Nord, Congo de Vest, Bazinul Congo si in Kenya de Sud. In Uganda si Kenya traieste in padurile de la altitudini de pana la 3600 m.

Aceasta felina impresioneaza prin corpul sau lung de 61-100 cm, capul mic si picioarele medii. Are greutatea corporala de 5,5-16 kg si lungimea cozii de 16-46 cm. Blana are un colorit ce poate varia foarte mult, poate prezenta sau nu desene alcatuite din pete de marimi diferite. Nuantele de culori pot fi castanii-maronii, gri-argintii, gri-maronii, negre sau albastru-gri.

Aceste modificari de colorit apar la exemplarele mai tinere, dupa un anumit numar de ani blana este predominant gri. La majoritatea exemplarelor pe partea ventrala a corpului blana este albicioasa cu pete sau dungi intunecate, iar partea interioara a membrelor este alba. Ochii sunt mari, cu irisul de culoare deschisa, iar in jurul lor blanita este albicioasa.

Coada este foarte lunga, masoara o treime din lungimea corpului, iar urechile sunt relativ mici si au marginile usor rotunjite.

Citește și:  Mierla gulerată, un locuitor al zonelor stâncoase
Felis aurata, Foto: marmonoel.free.fr
Felis aurata, Foto: marmonoel.free.fr

Pisica aurie africana este solitara, vaneaza mai mult noaptea, ziua obisnuieste sa doarma pe crengile inalte ale copacilor. Se hraneste cu mici antilope, rozatoare, pasari, maimute, etc. In perioada de reproducere masculul si femela pot fi vazuti in pereche.

Femela isi amenajeaza un culcus in scorbura mare a unui copac, in crapaturile de stanci sau tufisurile dese. Dupa o perioada de gestatie de 75-78 de zile femela naste 2 pui care cantaresc la inceput 180-230 g.

Acestia cresc destul de repede, la 3-4 luni au deja 2,5 kg. In perioada cat femela isi alapteaza puii masculul ramane alaturi de ea si chiar dupa aceea un timp destul de lung se comporta ca un tata bun pentru pisoi. La aceasta specie masculul si femela raman impreuna pe parcursul cresterii puilor, apoi se despart. Femela ajunge la maturitatea sexuala la un an si jumatate, iar masculul la doi ani.

Speranta de viata la pisica aurie africana in conditii de captivitate este de cel mult 15 ani. Riscul de disparitie al acestei specii este redus, populatia este afectata in special de degradarea padurilor din Africa Ecuatoriala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.