Unul dintre dinozaurii care au fost mult mai bine cunoscuti de oamenii de stiinta si s-a bucurat de o mare popularitate este Plateosaurus, care a devenit datorita numarului crescut de schelete descoperite, una dintre cele mai cunoscute creaturi preistorice.

Paleontologul Christian Herman von Meyer este cel care i-a descoperit fosilele, in anul 1837, fiind o creatura care a trait pe teritoriile ocupate astazi de tari precum Franta, Elvetia si Germania. Mediul de viata era alcatuit din zone de mal si zone deluroase aride.

Corpul dinozaurului Plateosaurus masura in lungime 8 metri, 6 metri in inaltime si cantarea 4 tone. Facea parte din categoria prosauropodelor, o ramura a sauropodelor, acestea fiind dinozaurii cu picioare de soparla. A trait in Triasicul superior, in urma cu 220 – 210 milioane de ani. Prosaurodele fiind animale patrupede, erbivore, de marime mica-medie si acest dinozaur era erbivor, hranindu-se cu frunze.

Gatul si coada erau foarte lungi, iar membrele posterioare puternice ii ofereau posibilitatea sa se deplaseze atat biped, cat si patruped. Gatul lung al dinozaurului Plateosaurus era mobil si putea sa ajunga la crengile inalte, pentru a se hrani cu frunze. Faptul ca se putea sprijini pe membrele posterioare, il ajuta sa ajunga la crengile foarte inalte, iar gatul lung ii oferea posiblitatea sa se hraneasca si cu plantele de pe sol, cum erau de exemplu ferigile.

Citește și:  Insecte-frunză, cei mai mari imitatori din lume

Plateosaurus

Coada lunga era tot timpul tinuta in aer si avea mai mult de jumatate din lumgimea corpului. Degetul mare al membrelor anterioare avea o gheara puternica, care ii era folositoare atat pentru vanatoare (cu toate ca se considera ca era erbivor), cat si pentru a se apara in fata pradatorilor si a sapa, atunci cand isi cauta hrana, putand sa scoata radacinile plantelor din pamant.

Capul dinozaurului Plateosaurus era mic, iar botul era lung. Avea o dentitie slaba, dintii sai plati fiind potriviti pentru o hrana alcatuita din frunze. Pentru o digestie eficienta inghitea pietricele, care ii macinau mancarea in stomac. In fata pradatorilor mai impunatori fata de acest dinozaur, care aveau ghearele mai mari sau dintii mai ascutiti, nu avea suficiente modalitati de aparare. Totodata, clima in care a trait acest animal preistoric in turme era secetoasa.

Anul in care a fost descris pentru prima data dinozaurul Plateosaurus este 1837. Cele peste 100 de schelete care au fost descoperite, dintre care 10 au fost complete, sugereaza ca dinozaurii au diparut in masa, in urma unei eruptii vulcanice sau a oscilatiei climatice. Acest dinozaur ramane unul dintre cei mai mari dinozauri din Triasic, dar si unul dintre cei mai cunoscuti dinozauri timpurii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.