Marsuinul lui Dall (Phocoenoides dalli) este o specie de porc de mare cu dinti care populeaza apele Pacificului de Nord.

In ciuda faptului ca are corpul mare si robust, lung de 2,2-2,4 m si greu de 170-200 kg, este un inotator foarte rapid, ajungand si la o viteza de 55 km/ h. Uneori inoata aproape de diferite ambarcatiuni, insa isi pierde repede interesul daca ambarcatiunea se misca prea incet.

Culoarea este neagra pe aproape intreaga suprafata a corpului, doar pe flancuri apare o pata mare si alba, iar inotatoarele pectorale si aripioarele dorsale au uneori varfurile gri-albicioase. Inotatoarea dorsala este triunghiulara, situata la mijlocul spatelui si usor inclinata spre fata.

Comparativ cu dimensiunea corpului, capul, ciocul si inotatoarele sunt destul de mici. Pe maxilarul superior prezinta 23-28 de perechi de dinti, iar pe maxilarul inferior are 24-28 perechi de dinti.

Marsuinul lui Dall

De regula traiesc in cete mici de cate 10 exemplare, insa acestea uneori se aduna impreuna si alcatuiesc grupuri extraordinar de mari, ajungand la mii de exemplare. Obisnuiesc sa scoata sunete ca niste clicuri prin care comunica intre ei si sa inoate pe la jumatatea adancimii apelor, pentru a-si cauta hrana care consta din diferite specii de calamari, pesti (hamsii, hering, macrou), cefalopode si crustacee.

Citește și:  Pinguini - Papagalul de mare (Fratercula arctica)

Femela se imperecheaza si abia dupa o perioada de gestatie de 11 luni face doar un pui, o data pe an. Puiul este alaptat de mama o perioada mare de timp si apoi ramane in cadrul grupului din care face parte si aceasta.

Aceste specii nu supravietuiesc in captivitate, deoarece nu reusesc sa se adapteze la fel de bine ca delfinii. In mediul lor natural, speranta de viata este de aproximativ 15 ani.

Marsuinul lui Dall face parte din ordinul Cetacea, familia Phocoenidae si este cea mai mare specie dintre toti marsuinii care exista. Desi numarul exemplarelor s-a redus mult in ultimii ani, datorita faptului ca unele dintre acestea cad victime in plasele de pescuit in mod accidental, iar multe sunt vanate cu harponul de catre pescarii japonezi, totusi acest marsuin nu este o specie pe cale de disparitie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.