Porcul de padure urias face parte din familia Suidae (a porcilor salbatici care mananca mult si cu lacomie, insa au capacitatea si inteligenta de a se adapta perfect mediului in care traiesc, in padurile si preriile din Eurasia, Africa, de mult timp au fost introdusi si in America, Noua Zeelanda si Australia). Aceasta specie insa se remarca prin faptul ca este cea mai mare din familia porcilor si este intalnita doar in regiunile impadurite tropicale din Africa Centrala, de Vest si de Est. Numele sau popular se refera la dimensiunile sale mari si la faptul ca traieste in locuri indepartate, in padurile unde nu patrunde omul, fapt ce a facut sa fie descoperita de cercetatori, ca specie, foarte tarziu, abia in anul 1904.

Porcul de padure urias are lungimea corpului de 1,5-1,8 m (in cazuri exceptionale si de pana la 2,1 m), inaltimea la greaban de 0,8-1,1 m, iar greutatea de aproximativ 100-275 kg. La aceasta specie apare un dimorfism sexual pus in evidenta de marimea corpului la exemplarele masculine mult mai mare decat la femele. De asemenea trebuie spus ca porcii de padure din Africa de Vest sunt mai mici decat exemplarele din Africa de Est (conform cercetatorilor care au studiat specia). Corpul lor are o forma indesata, rotunjita si robusta, iar coada este lunga de 30-45 cm, partial golasa sau acoperita cu fire rare de par, la varf are un smoc de fire de par lungi si negre. In timp ce alearga, porcul isi tine coada drept in sus. Capul este destul de lung dar si larg datorita cutiei craniene, botul are diametrul de 16 cm, este prevazut pe partile laterale cu doua crescaturi ca niste negi sub piele (deosebit de mari la mascul), care pe masura ce cresc se intind de la nas spre ureche, iar din maxilar se observa cum au crescut caninii lungi si ascutiti, ce pot avea lungimea de aproximativ 31 cm. Spre deosebire de acestia, incisivii sunt scurti si mai putin puternici. Urechile sunt late, putin ascutite, de lungime medie si acoperite cu par. La exemplarele mai tinere parul de pe corp este mai des, la cele mai mari care au varsta mai mare parul este mai rar si aspru, iar coloritul este negru. Pe frunte si gat apare o coama din fire de par lungi si groase, de asemenea de culoare neagra. Ochii sunt mari si alungiti, au irisul de culoare inchisa. Inaintea fiecarui ochi are o deschizatura care este a glandei preorbitale.

Citește și:  Șoarecele lăcustar, un șoarece care omoară scorpioni și este imun la veninul lor

Aceste mamifere salbatice sunt animale monogame, care traiesc si in grupuri familiare de cateva exemplare, formate din masculi, femele si puii lor. Se hranesc cu ierburi, plante, crengi de copaci, fructe, frunze si vegetatie frageda de arbusti. Cand ajung la maturitatea sexuala se pot imperechea in orice perioada a anului. Femela are o perioada de gestatie de 125 de zile, apoi fata 4 pui. Pentru a se ascunde de pradatori acesti porci se ascund in gropi sapate in pamant. Au obiceiul de a fi activi mai ales dimineata si seara, timp in care se hranesc cu materii vegetale. Comparativ cu alte specii de porci salbatici, porcul de padure urias nu rama, roade plante si paste iarba.

Porcul de padure urias este o specie in pericol grav de disparitie. Face parte din ordinul Artiodactyla si are denumirea stiintifica de Hylochoerus meinertzhageni.

Video – Porcul de padure urias (Hylochoerus meinertzhageni):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.