Porumbelul jelitor este o pasare destul de mare care scoate strigate jelitoare formate din patru silabe, un fel de ,,woo-oo-oo-oo” sau ,,o-woo-woo-woo”. Poate fi observat in regiunile impadurite dar si pe pajisti, margini de padure, terenuri agricole, in zonele inundabile sau in copacii din apropierea apelor din America Centrala si de Nord, chiar si in Insulele Caraibe. In timpul zborului aripile scot un sunt caracteristic ca un suierat usor, mai ales ca acest porumbel poate atinge si viteza de pana la 80 km/ h.

Are lungimea corpului de 23-34 cm si greutatea de 100-175 g. Penajul masculului este asemanator cu cel al femelei. Partea dorsala este maronie-deschis, aripile sunt lungi si inguste gri-albastrui si au pete negre, in zona gatului culoarea este bronz-stralucitor, iar partea ventrala este mai luminoasa in nuante galbene-maronii. Capul este mic si rotund, in spatele ochilor are pete alungite negre, iar in jurul ochilor cate un inel albastrui-deschis. Coada este mare, maronie-deschis cu pete maro-inchis. Ochii sunt mari, au irisul de culoare inchisa, sunt pozitionati pe partile laterale ale capului. Ciocul este mic, drept si ascutit, de culoare inchisa. Picioarele sunt scurte si rosii, au fiecare cate trei degete orientate inainte si unul inapoi.

Este o pasare partial migratoare, in lunile de iarna zboara spre regiunile sudice dar si in zonele populate, in parcurile din orase. Hrana sa este formata din cereale si seminte, iar uneori mananca insecte si fructe. Cel mai mult prefera boabele de grau, mei, secara, hrisca, ovaz, orz si porumb. Pentru a-si usura digestia inghite o cantitate mica de nisip sau pietris foarte fin.

Citește și:  Foride – Muște cu spate încovoiat, vezi unde trăiesc
Porumbelul jelitor, Mascul si femela in perioada clocitului, Foto: eol.org

Porumbelul jelitor isi face cuibul (din crengute si fire uscate de iarba) pe copacii inalti sau pe cladiri. Uneori ocupa cuiburile abandonate de alte pasari. Femela este cea care alege locul de cuibarit, masculul cara materiile vegetale in cioc si ajuta la constructia cuibului. In perioada clocitului femela depune 2 oua mici si albe in cuib, pe care le cloceste impreuna cu masculul timp de 14-15 zile. Dupa eclozarea oualor apar puii care primesc hrana regurgitata de la ambii parinti si sunt ocrotiti de acestia. Dupa 11-15 zile puii au corpul acoperit cu penaj si incep sa zboare. Penajul lor este putin mai inchis la culoare decat al pasarilor adulte si cu mai multe pete. Desi sunt capabili sa-si caute hrana singuri, exemplarele tinere raman alaturi de parinti inca o perioada de timp de cateva saptamani. Cei mai mari dusmani ai lor sunt pisicile, ciorile, soimii, ulii si sobolanii. De asemenea pot fi atacati de paraziti, paduchi, acarieni si infectii cu viermi.

Porumbelul jelitor are denumirea stiintifica de Zenaida macroura, face parte din ordinul Columbiformes, familia Columbidae si nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Porumbelul jelitor (Zenaida macroura):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.