Porumbelul magnific de fructe este o pasare partial migratoare al carui nume vine de la faptul ca se hraneste in special cu fructe, preferatele sale fiind smochinele si curmalele. Este cunoscut si cu numele de wompoo datorita sunetelor sale stridente pe care le scoate ce se aseamana cu un fel de ,,um-puu – um-puu”.

Traieste in regiunile cu paduri tropicale de la altitudini mici, din estul si nord-estul Australiei si din Noua Guinee. Toamna migreaza spre zonele din sud cu terenuri cultivate. In Noua Guinee apar cele mai mari subspecii, care prefera in general padurile de eucalipt.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 29-55 cm si greutatea de 250-500 g. Masculul este intotdeauna putin mai mare decat femela si cantareste mai mult. Penajul este foarte frumos, similar la ambele sexe, in principal in nuante de culori galbene pe abdomen si verzui pe partea dorsala, cu zona capului gri-deschis-verzuie si a pieptului in tonuri rozalii.

Coada este destul de scurta, are un colorit verde-smarald, iar aripile de un verde-inchis. Capul este mare, ochii sunt rotunzi, au irisul de culoare rosie-portocalie si sunt pozitionati pe partile laterale ale capului. Picioarele sunt scurte, galbene-verzui, iar ciocul mic, scurt si drept, rosu-portocaliu.

Citește și:  Cele mai frumoase vulpi cu blana prețioasă

Porumbelul magnific de fructe

Porumbelul magnific de fructe dupa cum ii spune si numele are o alimentatie fructivora, el isi culege fructele preferate (curmalele si smochinele) direct din copaci, foarte rar coboara si pe sol. In perioada de imperechere masculul face curte femelei si o ajuta la construirea cuibului in copaci pe o ramura groasa cu multe frunze, la inaltime cat mai mare.

Astfel cuibul va fi bine ascuns in coronamentul copacului si pasarile camuflate prin coloritul penajului predominant verde in frunzisul acestuia. Femela depune o singura ponta formata dintr-un ou pe care il cloceste impreuna cu masculul, schimbandu-se intre ei, pana la eclozarea acestuia. Puiul este ocrotit si hranit de ambii parinti cu hrana regurgitata, pana in momentul in care are corpul acoperit cu penaj si incepe sa zboare.

Porumbelul magnific de fructe este o specie vulnerabila in pericol de disparitie in principal datorita pierderii habitatului natural. Are denumirea stiintifica de Ptilinopus magnificus, face parte din ordinul Columbiformes, familia Columbidae.

Video – Porumbelul magnific de fructe (Ptilinopus magnificus) din Australia:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.